Planirate se testirati na antitijela? Evo što savjetuje medicinska struka

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2021. u 09:47
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Testovi koji su dostupni općoj populaciji u suštini ne nude najtočnije rezultate o tome koliko ste otporni na ponovnu infekciju, kažu znanstvenici.

Danas vlada veliki interes za testovima na antitijela kako bi pojedinac potvrdio da li još uvijek ima zaštitu od cjepiva. Mnoge su tvrtke tako uvele testiranje i uložile puno sredstava kako bi mogli zaposlenici uvijek biti testirani tj. njihov imunitet na bolest COVID-19.

Medicinska struka ipak savjetuje oprez jer se ti testovi često koriste kako bi osoba odlučila treba li se cijepiti ili ne, na osnovu rezultata. Test može otkriti imate li antitijela, ali ne može spriječiti da se razbolite i imate ozbiljne posljedice.

Testovi koji su dostupni općoj populaciji u suštini ne nude najtočnije rezultate o tome koliko ste otporni na ponovnu infekciju, kažu znanstvenici. Američka udruga za lijekove (FDA) je podsjetila da zdravstveni sustav i javnost da rezultati autoriziranih testova ne bi trebali biti korišteni kako bi se procijenila razina imuniteta ili zaštite od COVID-19 bolesti bilo kada, a posebno nakon što se osoba cijepila.

I FDA i CDC navode da ovi testovi ne bi trebali biti korišteni u svrhu procjene treba li se netko cijepiti ili ne.

Komentirajte prvi

New Report

Close