Pjevanjem bez maske u zatvorenom prostoru širi se Covid-19

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2020. u 14:00
Foto: Pixabay

U dolini Skagit u Washingtonu 10. ožujka jedna osoba s blagim simptomima Covida prisustvovala je probi zbora u trajanju od 2,5 sata.

Pjevanje u zatvorenom prostoru bez maske može brzo proširiti Covid-19 putem mikroskopskih čestica u zraku poznatih kao aerosoli, potvrđuje novo recenzirano istraživanje probe zbora u ožujku koja je postala jedan od prvih događaja koji su doveli do velikog širenja koronavirusa.

“Ova studija vrlo detaljno dokumentira da je jedino vjerodostojno objašnjenje ovog događaja prekomjernog širenja prijenos aerosolima. Pri udisanju zajedničkog zraka možete udahnuti ono što je netko drugi izdahnuo čak i ako je daleko od vas ”, rekla je Shelly Miller, vodeća autorica studije i profesorica strojarstva.

U dolini Skagit u Washingtonu 10. ožujka jedna osoba s blagim simptomima Covida prisustvovala je probi zbora u trajanju od 2,5 sata. Sljedećih tjedana, više od 50 drugih ljudi s te probe oboljelo je od koronavirusa, gotovo svi koji su prisustvovali, a dvije osobe su preminule. Budući da su sudionici poduzeli mjere predostrožnosti kako bi se sanirali i izbjegavali dodirivanje, znanstvenici su sumnjali da je krivac prijenos aerosola, a ne veće kapi koje se izbacuju u zrak ili površine na koje padaju čestice.

Komentirajte prvi

New Report

Close