Ovi automobili drastično gube cijenu: Od lipnja prošle godine do čak 40 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2024. u 09:42
FOTO: REUTERS/Go Nakamura

Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati.

Koliko električna vozila gube na vrijednosti? Pa čini se da gube dosta, barem prema studiji koju je objavio portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars. Prema rezultatima te studije, vrijednost rabljenih električnih vozila pada puno brže od rabljenih vozila s motorima unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila. Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju. Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, ono što je  zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati. U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu točku, piše Revija HAK.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Portal iSeeCars je usporedio vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla Modela 3. U lipnju 2023. Model 3 je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a. Kao primjer navode i onaj BMW-a X3 i Tesla Modela Y. U prosjeku je Model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close