Ova država će biti jedina velika ekonomija koja ove godine neće rasti

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2023. u 12:09
Foto: Pixabay

Njihova je ekonomija pogođena s nekoliko izazova.

Prema posljednjim podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će njemački BDP ove godine pasti za 0,3%, dok će ostale zemlje nastaviti ekonomski rast.

Njemačka ekonomija i dalje ne uspijeva ojačati, pokazuju brojke objavljene u petak, jer se zemlja koja bi trebala biti industrijski motor cijele Europe bori s visokim cijenama energije, rastućim troškovima zaduživanja i zaostalim oporavkom od ključnog trgovinskog partnera Kine, piše Investitorme.

Ekonomska proizvodnja u Njemačkoj stagnirala je u tromjesečju od travnja do lipnja, priopćio je Savezni zavod za statistiku. To je uslijedilo nakon pada od 0,1% u prva tri mjeseca ove godine i pada od 0,4% u posljednja tri mjeseca 2022. godine, jer je energetski šok od ruskog rata u Ukrajini odjeknuo kroz najveću europsku ekonomiju.

Nove projekcije dolaze nakon što je MMF  prognozirao da će Njemačka biti jedina velika svjetska ekonomija koja će se ove godine smanjiti, čak i sa slabim ekonomskim rastom širom svijeta, usred porasta kamatnih stopa i prijetnje rastuće inflacije.

U Njemačkoj je ekonomija pogođena s nekoliko izazova. Iznad svega, njena dugoročna ovisnost o ruskom prirodnom plinu za industriju goriva imala je negativan efekt kada je invazija na Ukrajinu dovela do gubitka većine snabdijevanja Moskve i do većih troškova za energetski intenzivne industrije poput metala, stakla, automobila i gnojiva, ocjenjuje Euronews.

Ekonomski rast u EU slabi

Više kamatne stope Europske centralne banke utjecale su na građevinske projekte koji ovise o zaduživanju. U međuvremenu, oporavak Kine, najvećeg njemačkog trgovinskog partnera, nakon ukidanja drastičnih ograničenja COVID-19 bio je manji nego što su se mnogi nadali.

Ekonomski rezultati u drugom tromjesečju bili su “daleko od zadovoljavajućih”, rekao je vicekancelar Savezne Republike Njemačke I ministar ekonomije Robert Habeck.

On je pozvao na djelovanje u vezi s njegovim prijedlogom da se uz pomoć vlade ograniče cijene energije za industriju, što je naišlo na skepticizam u dijelovima vladajuće koalicije, a apelirao je i na više ulaganja u tehnologiju orijentiranu na budućnost, kao što je obnovljiva energija.

“Ono što Njemačkoj treba je ciljani impuls za ulaganja i prostor za disanje za našu energetski intenzivnu industriju”, rekao je on.

Dugoročni faktori kao što su starenje stanovništva, zaostajanje u korištenju digitalne tehnologije u poslovanju i vladi, prekomjerna birokracija koja sprečava pokretanje poslovanja i javne građevinske projekte, te nedostatak kvalificirane radne snage također su opteretili ekonomiju.

Ipak, usporavanje ne liči na klasičnu recesiju jer radnih mjesta ima u izobilju, a kompanije se natječu za radnike i žale se na nedostatak stručnog kadra. Stopa nezaposlenosti je u svibnju iznosila samo 2,9 posto, znatno ispod 6,5 posto u eurozoni, što je jedna od najnižih stopa u povijesti.

Carsten Brzeski, glavni ekonomista eurozone u ING-u, opisao je situaciju u Njemačkoj kao “usporenu recesiju”, s gospodarstvom “zaglavljenim u zoni sumraka između stagnacije i recesije”.

Komentirajte prvi

New Report

Close