Osiguravajuće kuće u RS traže odgodu liberalizacije

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2019. u 22:00
Osiguravatelji tvrde da niti regulator nije spreman za liberalizaciju/ SHUTTERSTOCK

Osiguravatelji u RS potpuno su nespremni za liberalizaciju tržišta, a Federacija BiH uopće nema tu zakonsku odredbu i ne planira je provoditi.

Osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj zatražit će od nadležnih da odgode liberalizaciju u području autoodgovornosti, koja bi mogla dovesti do kraha tržišta, s obzirom na to da tvrtke u RS kapitalno niti kadrovski nisu spremna na taj izazov.

Rekao je to za Glas Srpske Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS, ističući da je donesena odluka da osiguravajuća društva pokrenu inicijativu za odgodu rokova.  Podsjetio je da Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, koji je stupio na snagu 2015. godine, predviđa da u 2020. godini u RS počne fazna liberalizacija u području autoodgovornosti.

Različita premija
"Tržište osiguranja u BiH gleda se kao jedinstveno, međutim FBiH uopće nema tu zakonsku odredbu niti imaju plan za liberalizaciju tržišta od autoodgovornosti, tako da bi bilo suludo da društva iz RS imaju liberalizirano tržište, a u FBiH ne", rekao je Durmić.  Dodao je da fazna liberalizacija podrazumijeva da u prve tri godine regulator odobrava tarife, a potom to čine samostalno osiguravajuće kuće.

 

13,2 milijuna

eura iznosila je do kraja rujna dobit osiguravajućih kuća iz RS

"Mišljenja sam da ni regulator nije spreman na taj korak, jer premija od autoodgovornosti čini više od 70% ukupne premije, što znači da bi se u tom razdoblju regulator trebao baviti samo time", rekao je Durmić. Većina društava glasala za produženje rokova. "Uputit ćemo inicijativu za odgodu liberalizacije vladi RS i Ministarstvu financija", istaknuo je Durmić.  Agencija za osiguranje RS već je povećala kapitalne cenzuse društvima, tako da će se već od sljedeće godine većina morati dokapitalizirati, što će za mnoge biti problem.

U Agenciji za osiguranje RS navode da bi se u procesu liberalizacije premija osiguranja od autoodgovornosti utvrđivala na temelju više faktora rizika, što znači da bi većina osiguranika imala različitu premiju. Prema podacima agencije, u RS trenutno djeluje 15 osiguravajućih društava sa sjedištem u RS i deset podružnica društava za osiguranje iz FBiH.  Od ukupnog broja osiguravajućih kuća iz RS za devet mjeseci ove godine 12 je iskazalo neto dobit u iznosu od 26 milijuna KM (oko 13,2 mil. eura), dok su tri iskazale neto gubitak od 2,5 milijuna KM.

Najbolje Nešković osiguranje
"Devetomjesečni neto rezultat je dobit u iznosu od 23,5 milijuna KM", rekli su u Agenciji za osiguranje. Prema saznanjima Glasa Srpske, najbolje su poslovali Nešković osiguranje, Drina i Aura, dok su gubitaši Krajina, Wiener i Triglav. Prema podacima Agencije za osiguranje RS, ukupno obračunata premija na tržištu RS za devet mjeseci iznosila je 177,6 milijuna KM, dok je u istom razdoblju lani bila 171,7 milijuna KM. Ukupno isplaćena šteta iz osiguranja iznosila je 53,7 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close