Novi sukob Rusije i Ukrajine zbog plina

Autor: Tomislav Oharek , 24. veljača 2015. u 21:59
Upitne isporuke plina/REUTERS

Kijev ne želi snabdijevati pobunjene regije, prijeti opskrba Europe.

Naftogaz Ukrajine smatra da nije u mogućnosti platiti dodatni predujam za isporuku ruskog plina dok ne bude uvjeren da će Gazprom ispuniti svoje ugovorne obaveze.

Naftogaz očekuje razumne dokaze da će Gazprom strogo poštovati ugovor kao i Briselski tripartitni sporazum, koji su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine i Europske unije. U Naftogazu ističu da u protekla dva dana Gazprom nije ispunjavao zahteve ukrajinske strane za isporuku unaprijed plaćenog plina u okviru ugovornih uvjeta. Konkretno, Gasprom je bio obavezan da 22. i 23. veljače isporuči po 114 milijuna kubika, ali je dostavio samo 47 milijuna jednog i 39 milijuna kubika drugog dana.

Direktor Gazproma Aleksej Miler je jučer je ranije izjavio da bi Gazprom zato što Ukrajina nije pravodobno platila pretplatu za plin za ožujak, sutra mogao da prenuti isporuke, što bi dovelo do ozbiljnih rizika za tranzit plina u Europu. Naftogaz je 19. veljače prekinuo isporuke plina u Donjecku i Lugansku oblast, zbog, kako je službeno objašnjeno, oštećene infastrukture. Kasnije je Gazprom počeo isporuke, a njih obračunava u okviru ugovora s Naftogazom na što Ukrajinci ne pristaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close