Nove američke carine zaustavit će kineski izvoz električnih automobila u SAD

Autor: Tanja Ivančić , 13. svibanj 2024. u 22:00
U prvom tromjesečju Geely je bio jedini kineski proizvođač automobila koji je izvozio u SAD/Reuters

Bijela kuća planira osim na EV uvećati carine na solarne panele i medicinske potrepštine.

Američki predsjednik Joe Biden uvest će više carine Kini i to na električna vozila, medicinske potrepštine i solarnu opremu, izvještava Reuters pozivajući se na svoje pouzdane izvore.

Očekivani potez Bidenove administracije dolazi uoči predsjedničkih izbora u studenom. Biden, demokratski kandidat koji traži reizbor, zauzeo je strog pristup prema Kini s obzirom da zadržava postojeće carine na mnoge kineske proizvode koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump, njegov očekivani republikanski protukandidat.

Nepoštena praksa
Usto, nakon dvogodišnje revizije, uvodi više carine kao odgovor na ekonomsku štetu koju Kina nanosi SAD-u smatra Greta Peisch, koja je donedavno bila glavna savjetnica u uredu američkog trgovinskog predstavnika, pritom ističe kako se to posebno odnosi na nepoštene trgovinske prakse u područjima kao što su solarni paneli i električna vozila.

Prema najavama plan je učetverostručiti carine na električna vozila iz Kine, prema izvješću Wall Street Journala. Taj bi potez, tako mogao podići carinsku stopu na 100 posto s trenutačne razine od 25 posto.

Uvoz električnih automobila

Carine na uvoz elektiričnih automobila iz Kine mogle bi skočiti sa sadašnjih 25 na 100 posto.

Carine na EV se povisuju preventivno jer, zasad, je uvoz kineskih električnih automobila vrlo mali. U prvom tromjesečju Geely je bio jedini kineski proizvođač automobila koji je izvozio u Sjedinjene Države i to 2217 automobila, prema podacima Kineske udruge osobnih automobila.

Geely je prodao neka električna vozila na američkom tržištu pod svojim brendom Polestar. Kineski Geely i švedski Volvo Cars, naime, osnovali su Polestar Automotive, koji većinu svojih automobila proizvodi u Kini, a valja znati da je i Volvo u većinskom vlasništvu Geelyja.

Kada se radi o solarnim panelima, tržište je premalo za Kinu a izvoz u Sjedinjene Države podliježe carinama više od desetljeća. Više od 80 posto proizvodnje solarnih panela odvija se u Kini, a troškovi izrade panela u Kini su 60 posto jeftiniji nego u SAD-u, prema Centru za strateške i međunarodne studije, think tanku iz Washingtona.

Promatrači iz industrije rekli su da oprema za proizvodnju solarnih panela uključuje kompliciran lanac opskrbe te da će utjecaj novih američkih carina na prodaju opreme ovisiti o detaljima američkog trgovačkog nameta.

Medicinske potrepštine kineske proizvodnje, pak, poput šprica i osobne zaštitne opreme također bi se mogle dodatno cariniti, prenosti Reuters.

Ograničen utjecaj
Prema podacima Svjetske trgovinske organizacije, Kina je 2022. izvezla medicinsku robu u Sjedinjene Države u vrijednosti od 30,9 milijardi dolara, što čini oko jednu petinu ukupnog kineskog izvoza medicinske robe.

Očekivane carine dio su šire strategije Bidenove administracije za zaštitu SAD-a od nestašica koje su se pojavile tijekom pandemije.

Biden je u travnju također pozvao na utrostručenje američkih carina na kineske metalne proizvode. To bi se odnosilo na više od milijardu dolara vrijedne proizvode od čelika i aluminija. Kina se “ne natječe, oni varaju…i vidjeli smo štetu ovdje u Americi”, istaknuo je tada Biden.

Stoga analitičari očekuju da će Bijela kuća, nakon godina interne rasprave unutar Bidenove administracije oko toga u kojem smjeru krenuti s kineskim uvoznim carinama, donijeti nove carine i tako utjecati na širi niz sektora.

Iako se očekuje se da će utjecaj na kinesku industriju biti ograničen, krajem proteklog tjedna, kinesko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na izvješća optuživši da “SAD nastavlja politizirati trgovinska pitanja, zlouporabiti takozvani proces revizije tarifa Odjeljka 301 i planira povećanja carina”. “Kina će poduzeti sve potrebne mjere kako bi obranila svoja prava i interese”, dodao je tada glasnogovornik.

Komentirajte prvi

New Report

Close