Njemačke kanabis tvrtke nadaju se da neće ‘nestati u dimu’

Autor: Tomislav Pili , 28. prosinac 2021. u 13:24
Vlada je najavila da će dopustiti ‘kontroliranu prodaju kanabisa punoljetnim građanima/Shutterstock

Dio analitičara ukazuje na kanadska iskustva gdje je nestao dobar dio entuzijazma nakon legalizacije 2018.

Najava nove njemačke vlade da će legalizirati korištenje marihuane u rekreativne svrhe rezultirala je naglim skokom poslovnih ambicija tamošnjeg sektora proizvodnje i prodaje kanabisa koji je još u povojima.

No, snažan vjetar u leđa taj je sektor dobio i na globalnoj razini s obzirom da bi Njemačka – gledano prema broju stanovnika – postala najveće svjetsko tržište legalne trgovine proizvodima od marihuane.

Kako piše Financial Times, jedan od tamošnjih poduzetnika koji želi stvoriti neku vrstu “Starbucksa za kanabis” je Lars Müller. Njegova je ideja osnovati lanac trgovina koje bi nudile cijelu lepezu proizvoda od marihuane.

Golem poticaj
“Želimo izgraditi lanac trgovina s jednakom razinom kvalitete u cijeloj Njemačkoj, nešto što bi uključivalo profesionalizam Apple Storea. To neće biti opijumski brlog”, opisuje svoju viziju Müller. On je izvršni direktor SynBiotica, vodećeg igrača na njemačkom tržištu proizvoda od kanabisa.

Nakon najave vlade kancelara Olafa Scholtza da bi marihuana u Njemačkoj mogla postati legalna, vrijednost dionica SynBiotica se udvostručila na 39 eura. Jučer su se trgovale po nižih 30 eura.

Doduše, vlada je oko te najave prilično škrta na riječima: zna se tek da će biti dopuštena “kontrolirana prodaja kanabisa punoljetnim građanima u rekreativne svrhe i u licenciranim trgovinama”. Također nije poznato ni kada bi odluka mogla stupiti na snagu.

4,7

milijardi eura izravnih i neizravnih fiskalnih učinaka donijela bi legalizacija kanabisa

Legalizacija u Njemačkoj mogao bi biti golem poticaj globalnoj industriji uzgoja i trgovine marihuanom, a njemačka iskustva vjerojatno će pozorno promatrati i druge zemlje koje razmišljaju o ublažavanju zakona o korištenju lakih droga.

“Po broju stanovnika Njemačka će postati najveća država svijeta gdje je dopuštena prodaja kanabisa. To je golema prilika za nas”, ističe Constantin von der Groeben, direktor tvrtke Demecan koja se bavi uzgojem.

Podsjetimo, trgovina marihuanom za sada je dopuštena samo u Kanadi i Urugvaju te nekolicini američkih saveznih država.

Valja naglasiti kako bi takva odluka bila i fiskalno opravdana. Legalna prodaja proizvoda od marihuane mogla bi državni godišnje donositi do 4,7 milijardi eura, od čega 2,8 milijardi eura izravnih poreznih prihoda te 1,4 milijarde eura ušteda u sektorima unutarnjih poslova i pravosuđa, pokazala je nedavna studije sveučilišta Heinrich Heine iz Düsseldorfa.

Međutim, dio analitičara skeptičan je prema očekivanjima da će njemački uzgajivači, prerađivači i trgovci doživjeti nagli poslovni procvat.

I dalje bez dobiti
U tom kontekstu ukazuju na kanadska iskustva gdje je nestao dobar dio entuzijazma u sektoru nakon legalizacije 2018. godine. Iako su 73 kompanije koje se bave kanabisom izašle na burzu između 2016. i 2019., većina njih ipak nije opravdala (visoka) očekivanja rasta poslovanja.

Štoviše, dio tih tvrtki i dalje ne ostvaruje dobit. Situacija u SAD-u također igra određenu ulogu. “Postojala su velika očekivanja da će predsjednik Biden legalizirati kanabis na saveznoj razini, a činjenica da se to nije dogodilo razočarala je mnoštvo investitora. To je imalo golem utjecaj”, pojašnjava Kyle Detwiler, izvršni direktor tvrtke za uzgoj Clever Leaves Holding.

Kanadski scenarij napuhivanja i prsnuća “marihuana balona” ipak je malo vjerojatan u Njemačkoj gdje su prepreke za ulazak u to poslovanje prilično visoke.

Primjerice, korištenje marihuane u medicinske svrhe u Njemačkoj je dopušteno još od 2017. godine. No, samo tri kompanije do sada su dobile dozvolu za uzgoj. Uz spomenuti Demecan, to su još dvije podružnice kanadskih tvrtki Aphria i Aurora.

Da bi legalno poslovale, te tri tvrtke moraju poštivati međunarodne standarde proizvodnje u farmaceutskoj industriji, što neki smatraju nepotrebnim kada je riječ o uzgoju za rekreativne svrhe.

Međutim, Constantin von der Groeben smatra da je poštivanje tih standarda ključno jamstvo kvalitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close