Nijemci upozoravaju vozače na ‘trik s retrovizorom’

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2024. u 09:00
FOTO: Unsplash

“Najbolje je uopće ne stati i snimati te fotografirati situaciju”, kaže Thür te dodaje da prevaranti često odmah odustanu kada shvate da ih se snima.

Svatko tko putuje autocestom, posebice u Italiji, treba biti oprezan jer prevaranti koriste “trik s retrovizorom” kako bi izvukli novac od vozača. Nije riječ o nečemu novome, ali prevarantima još uvijek uspješno prolazi. Sada se ponovno često koristi i može skupo koštati turiste, piše njemački AutoBild.

“Oni posebno biraju vozila turista, bez obzira na to radi li se o malom automobilu ili karavanu”, objašnjava Christoph Thür.

Kako funkcionira ova prijevara?

Prevaranti sustižu turiste na autocesti i traže od njih da stanu. Potom tvrde da su ih tijekom vožnje okrznuli i oštetili im retrovizor. Žrtvama pokazuju retrovizor (koji je od ranije oštećen) i uvjeravaju ih da je tome razlog bočni udar tijekom vožnje na autocesti.

Zatim od njih traže gotovinu kako bi se platila šteta. Također traže da se policija i osiguranje ne miješaju u to. “Prevaranti iskorištavaju trenutak šoka i stavljaju svoje žrtve pod vremenski pritisak kako bi ih natjerali na nepromišljene radnje”, rekao je pravnik Jan Bartholl.

Što učiniti?

“Najbolje je uopće ne stati i snimati te fotografirati situaciju”, kaže Thür te dodaje da prevaranti često odmah odustanu kada shvate da ih se snima.

Prema riječima žrtava, talijanska policija u ovom slučaju nije od velike pomoći. “Htjeli smo to prijaviti policiji. Nažalost, rekli su nam da to nije moguće”, rekla je jedna žrtva za austrijske novine Kleine Zeitung, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close