Istraživanje koje su financirali Cancer Research UK i Svjetski fond za istraživanje raka sugerira da bi mogla postoji veza između industrijski prerađene hrane i povećanja rizika od raznih vrsta raka. Tim s britanskog Imperial College London, koji je vodio istraživanje, ocijenio je da se veza ne može dokazati jer se temelji na promatranjima i osobnom dojmu, odnosno tome da su se ljudi prisjećali što su jeli.
Kako prenosi B92, istraživači su rekli da ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je istraživanje provedeno, jedu previše prerađene hrane i pozvali su na postavljanje oznaka upozorenja na prednjoj strani pakiranja. Industrijski prerađena hrana sadrži sastojke koje ljudi obično ne dodaju kada kuhaju domaću hranu. Ti dodaci mogu uključivat kemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse za produženje roka trajanja. Industrijski prerađena hrana koja se najčešće jede u Ujedinjenom Kraljevstvu su kupovni kruh, gotova jela, razne žitarice za doručak, mesne prerađevine, slatkiši i kupovni keksi, peciva i kolači.
Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva (NHS) kaže da je neke namirnice potrebno preraditi kako bi bile sigurne, poput mlijeka, koje treba pasterizirati da bi se uklonile bakterije. Prethodna istraživanja ukazala su na vezu između prerađene hrane i bolesti srca, kao i gojaznosti i dijabetesa tipa 2. U novom istraživanju, objavljenom u eClinicalMedicine, tim je koristio podatke britanske Biobanke kako bi ispitao ishranu 197.426 ljudi u dobi od 40 do 69 godina. Njihovo zdravlje praćeno je 10 godina, a također je analiziran njihov rizik od razvoja raka ili smrti od njega.
Istraživanje je pokazalo da je veća konzumacija industrijski prerađene hrane povezana s većim rizikom od razvoja raka općenito, a posebno raka jajnika i mozga. Također je povezana s povećanim rizikom umiranja od raka, ponajviše od raka jajnika i dojke. Znanstvenici su otkrili da za svakih 10 posto povećanja udjela ultraprerađene hrane (UPF) u nečijoj ishrani postoji dva posto veći rizik od raka u cjelini, a 19 posto povećan rizik za rak jajnika. Dakle, kao primer, ako je neko imao nula UPF-ova u svojoj ishrani, njihov rizik je rastao za svakih 10 posto povećanja konzumacije. Svaki porast od 10 posto bio je povezan i sa 6-postotnim povećanjem rizika od smrti od raka, 16 posto povećanim rizikom od raka dojke i 30 posto povećanim rizikom od raka jajnika.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Danas u SPARU kupila jabuke s okusom PESTICIDA …..FUJ !
Samo malo… ima još netko, a da to ne zna?
Uključite se u raspravu