Nakon neuspjelog atentata republikanci ujedinjeno za Trumpa

Autor: Ana Roksandić , 17. srpanj 2024. u 22:00
Donald Trump i službeno je potvrđen za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke/Reuters

FBI je zabrinut zbog mogućnosti osvetničkog napada, dok je motiv atentatora i dalje nepoznat.

Bivši suparnici Donalda Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju, Nikki Haley i Ron DeSantis, pružili su potpunu podršku njegovoj kandidaturi na stranačkoj konvenciji čime su republikanci pokazali jedinstvo nekoliko dana nakon što je Trump preživio pokušaj atentata.

Haley, koja je tijekom svoje kampanje opisala Trumpa kao nesposobnog za funkciju, pozvala je svoje pristaše da glasaju za njega umjesto za demokratskog kandidata i aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena, a kao razlog navela “ dobrobit nacije”.

Prestar za funkciju
“Ne morate se slagati s Trumpom u potpunosti da biste glasali za njega”, rekla je Haley, bivša veleposlanica pri UN-u i guvernerka Južne Karoline, nakon što je izašla na pozornicu uz mješavinu pljeska i negodovanja. DeSantis, konzervativni guverner Floride čija je kampanja zapela početkom godine, dobio je veliki pljesak kada je Bidena, koji ima 81 godinu, opisao kao prestarog za predsjedničku funkciju, javlja Reuters.

Trump, sa zamotanim desnim uhom nakon subotnjeg pokušaja atentata, pljeskao je iz svoje lože u areni, gdje je sjedio uz svog potpredsjedničkog kandidata, američkog senatora J.D. Vancea. Vance, koji je u prošlosti bio žestoki kritičar Trumpa, postao je njegov gorljivi pristaša.

‘Amerika first’ politika

Zbog njegove vanjske politike u Europi se mnogi pribojavaju Trumpovog povratka u Bijelu kuću.

Pokazivanje harmonije republikanaca bilo je zamišljeno kao kontrast demokratima, koji se već tjednima muče s unutarstranačkim napetostima oko toga treba li Biden odustati od svoje kandidature za reizbor nakon njegovog neuvjerljivog nastupa u debati protiv Trumpa održanoj krajem lipnja.

Republikanski političari tijekom stranačke konvencije fokusirali su se na antiimigrantsku retoriku i oštro osuđivali Bidenovu politiku prema Meksiku. Kari Lake i Bernie Moreno, koji se natječu u visokoprofiliranim utrkama za američki Senat u Arizoni i Ohiju te američki senatori Ted Cruz iz Teksasa i Tom Cotton iz Arkansasa nazvali su priljev migranata “invazijom”.

Mogućnost osvete
FBI i američko Ministarstvo domovinske sigurnosti zabrinuti su zbog mogućnosti nasilnih ili osvetničkih napada koji bi bili odgovor pokušaju atentata na bivšeg predsjednika Trumpa, javlja CNN.

FBI pritom upozorava da su “pojedinci u nekim internetskim zajednicama” već prijetili i poticali nasilje nakon subotnje pucnjave, dok istražitelji još uvijek tragaju za motivom ubojice i nisu identificirali suučesnike. Dok predsjednička utrka traje, mnogi američki saveznici u Europi pribojavaju se Trumpovog povratka u Bijelu kuću.

Odabirom Vancea Trump je poslao jasan signal da će, ako bude izabran, njegova vanjska politika stavljanja SAD-a na prvo mjesto važnosti ponovno biti na snazi. Vance, senator iz Ohija, oštri je kritičar slanja podrške Ukrajini, što je u skladu s Trumpovom politikom, jer i sam Trump je najavio da, bude li ponovno izabran, više neće slati novac u Kijev. Vance je više puta kritizirao NATO i njegove europske članice jer ne troše dovoljno na obranu.

Među njegovim kontroverznim komentarima posebno se ističe činjenica da je kazao kako će Ujedinjeno Kraljevstvo pod novom laburističkom vladom postati “prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje”.

Komentirajte prvi

New Report

Close