Najveći njemački sindikati kreću u novu bitku za povećanje plaća

Autor: Ana Roksandić , 19. lipanj 2024. u 07:00
Zahtjevi odražavaju kontinuirane napore radnika da povrate standard života nagrižen rekordnom inflacijom u generaciji/Shutterstock

Sindikati u elektrotehničkoj i metalnoj industriji bore se za sedam posto bolja primanja.

Najveći njemački industrijski sindikat sprema se za veliku raspravu oko eventualnog podizanja plaća nakon što je sindikat pozvao na povećanje plaća od sedam posto za milijune radnika u elektrotehničkoj i metalnoj industriji, piše Financial Times.

U najdominatnijem njemačkom sindikatu metalaca IG Metall nedavno su kazali da je njihov odbor preporučio pregovaračima da zatraže povećanje plaća za jednogodišnje razdoblje za gotovo četiri milijuna radnika u sektoru koji je okosnica šireg njemačkog gospodarstva i predvodnik za slične sporazume i u drugim sektorima.

Čelnici industrije teško da će dočekati prijedlog s oduševljenjem jer se sektor suočio s energetskom krizom nakon ruske invazije na Ukrajinu i općenitim padom njemačkog gospodarstva, najvećeg na području Europske unije. Tamošnja udruga poslodavaca već je predložila zamrzavanje plaća u tom sektoru, koji obuhvaća i brojne radnike u ogromnoj njemačkoj automobilskoj industriji.

Tvrtke žele zamrznuti plaće

Za razliku od sindikata, poslodavci su predlagali zamrzavanje plaća u tom sektoru.

Povrat kupovne moći
Zahtjev za većim plaćama od sedam posto u jednom od najslabijih područja njemačkog gospodarstva odražava kontinuirane napore radnika da povrate kupovnu moć nakon najvećeg porasta inflacije u generaciji prije dvije godine. Ovakav potez njemačkih sindikalista zabrinjava Europsku središnju banku (ECB) koja je računala na umjerenost zahtjeva za većim nadnicama kako bi se inflacija spustila na ciljanih dva posto sljedeće godine.

“ECB će pažljivo pratiti razvoj događaja. Ako se pokaže da su plaće nestabilne, jer sindikati imaju mnogo veću pregovaračku moć nego inače, ECB će možda morati ili odgoditi rezove ili rezati sporije od očekivanog”, komentirao je Tomasz Wieladek, ekonomist u investitoru T Rowe Price.

Europska središnja banka u lipnju je snizila svoju referentnu kamatnu stopu prvi put u pet godina. Zahtjev je došao nakon što je statistički ured Eurostat objavio brojke koje pokazuju da su se troškovi rada u eurozoni ubrzali početkom ove godine, rastući po godišnjoj stopi od 5,1 posto u prvom tromjesečju, u odnosu na 3,4 posto u prethodnom tromjesečju.

U Njemačkoj su kolektivno ugovorene plaće porasle 6,2 posto u prvom tromjesečju, najbrži tempo u gotovo deset godina. Iz IG Metalla naglasili su da se njihov prijedlog temelji na “stalno visokoj razini cijena” i “ekonomskoj situaciji u industriji”.

Potražnja za plaćama puno je veća od prošlogodišnje stope inflacije u Njemačkoj od 2,8 posto u svibnju. Dok su radnici u tom sektoru dobili povećanje plaća od 8,5 posto tijekom dvije godine, kao i jednokratni bonus od 3000 eura nakon posljednjih pregovora o plaćama 2022. godine.

Isplatu pojela inflacija
Članica uprave sindikata Nadine Boguslawski nedavno je komentirala kako je jednokratne isplate poslodavaca iz najnovijeg kolektivnog ugovora pojela inflacija, no kako tvrtke imaju poprilično popunjenu knjigu narudžbi te zaposlenici moraju naporno raditi. Proizvodnja u široko rasprostranjenoj njemačkoj električnoj i metalnoj industriji pala je 2,4 posto u prvom tromjesečju godine, čime je pad od pandemijske 2020. pao na 14 posto, pokazuju podaci udruge poslodavaca Gesamtmetall.

“Trenutno se nema što distribuirati”, rekao je prošlog tjedna Harald Marquardt, vodeći pregovarač za poslodavce u regiji Baden-Württemberg u južnoj Njemačkoj koja je dom proizvođača automobila Porschea i Mercedesa. “Ono što nas najviše zabrinjava je to što u sljedećih pet godina gotovo svaka druga tvrtka planira svoje investicije prebaciti još dalje u inozemstvo”, komentirao je Marquardt.

Komentirajte prvi

New Report

Close