Nafta na 30 dolara potrest će Rusiju

Autor: Tomislav Pili , 30. studeni 2015. u 21:59
Rublja je u godinu dana oslabila 32 posto prema dolaru/FOTOLIA

Ruski financijski sustav teško će izdržati još niže cijene, smatraju analitičari.

Cijene nafte koje klize prema 30 dolara mogle bi izazvati potres u ruskom financijskom sustavu, ocjenjuju ruski, ali i zapadni ekonomisti.

"Ako cijene nafte padnu niže i ostanu na tim razinama duže vrijeme, rizik fiskalne i financijske destabilizacije znatno raste", izjavio je za Bloomberg Sergej Narkevič, analitičar moskovske Promsvjazbank. Niske ili niže cijene nafte ostaju ključni problem za rusko gospodarstvo, unatoč prilagodbi na šokove tijekom ove godine, tvrdi Andreas Schwabe, analitičar austrijske Raiffeisen Bank International.

"Iz tog rizika proizlazi još slabija rublja, novi val inflacije te proračunski problemi", dodaje Schwab. Rublja je u godinu dana oslabila 32 posto. Cijena Brent nafte trenutno se kreće oko 45 dolara za barel, a samo tijekom studenog pala je za osam posto. Predstojeća toplija zima od prosjeka mogla bi dodatno sniziti cijene "crnog zlata". 

Komentari (7)
Pogledajte sve

tko god je siguran u tu projekciju neka odmah uloži lovu u to i bit će bogat. ali obično ako piše da će biti 30 ono bude 60.



Sve je jasno, pritisak na Rusiju ne popušta.
Nafta ispod 30USD bi značio bankrot Rusije.

Hahahahahahahahhahaha….
[/quote]

čemu ruganje, pa donekle je u pravu. ruski je proračun rađen na 70 dolara po barelu, a ovi posljednji na 50 dolara po barelu. sada smo na oko 40 dolara. sovjetski savez se raspao upravo na taj način – držanje nafte nisko. rusija je ojačala, to nije sporno, ali je pitanje koliko mogu podnijeti ovu cijenu nafte.


Sve je jasno, pritisak na Rusiju ne popušta.
Nafta ispod 30USD bi značio bankrot Rusije.

Hahahahahahahahhahaha….

a možda ovaj ISIL služi upravo tome, da plasira jeftinu naftu na tržište (oni prodaju duplo jeftinije od redovne cijene barela), sve ne bi li se rusija opet bacila na koljena. vrijeme će pokazati.

New Report

Close