Na Zemlji počela padati crna kiša, znanstvenici upozoravaju

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2024. u 09:24
Ilustracija: Pixabay

Dim i zagađenje proširili su se i na susjedne zemlje te Atlantski ocean.

Južna Amerika se suočava s rekordnim šumskim požarima koji su rezultirali “crnom kišom”, zelenim rijekama i razinama zagađenja zraka gotovo 50 puta višim od preporučenih granica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), izvještava tvrtka za praćenje kvalitete zraka IQair.

Od 1. siječnja do 16. rujna ove godine, na kontinentu je zabilježeno 364.485 šumskih požara, čime je nadmašen rekord iz 2007. godine s 345.322 požara, prema podacima Brazilske svemirske istraživačke agencije i Reutersa. Suša koja trenutno pogađa Amazonu dodatno je pogoršala širenje požara. Dok se mnogi požari pripisuju ljudskim aktivnostima, suša je stvorila povoljne uvjete za njihov brzi rast. Kao rezultat toga, 60% teritorija Brazila pogođeno je dimom.

Dim i zagađenje proširili su se i na susjedne zemlje te Atlantski ocean, zahvaćajući područje od 10 milijuna četvornih kilometara — površinu veću od cijelih Sjedinjenih Američkih Država.

“Zrak u Brazilu nikada nije bio ovako loše kvalitete,” izjavila je Alessandra Fidelis, istraživačica na Laboratoriju za ekologiju biljaka Državnog sveučilišta u São Paulu, za Live Science. Natalia Gil, stručnjakinja za atmosferske znanosti iz Tehnološkog laboratorija Urugvaja, također je primijetila kontinuirani pad kvalitete zraka u gradovima diljem južnog Brazila, sjeverne Argentine, Bolivije, Paragvaja i sjeveroistočnog Urugvaja. U posljednjim tjednima zabilježen je “značajan porast” crnog ugljika, čestica prašine te plinova poput ozona, dušikovih oksida i ugljičnog monoksida u gradovima kao što su Buenos Aires, São Paulo, Rio de Janeiro i La Paz.

U većem dijelu Brazila ove promjene očituju se u višim temperaturama, smanjenju oborina i povećanju broja ekstremnih suša, koje produžuju razdoblja tzv. “sezone požara”. Sve ovo, prema Fidelis, postaje “nova stvarnost”. “Moramo početi prepoznavati da se suočavamo s novim faktorom za koji smo nekoć mislili da je budući scenarij, ali sada je naša stvarnost: klimatske promjene,” zaključila je Fidelis.

Komentirajte prvi

New Report

Close