Od 2000 registriranih proizvođača alkoholnih pića u Srbiji, u proteklih pet godina licenciju je zadržalo samo 300, a ostali posluju u sivoj zoni, javlja Blic.
Prema tvrdnjama proizvođača, jedan od razloga za to je nepouzdana metoda utvrđivanja porijekla voćne sirovine u rakiji. "Možete doći u situaciju da na temelju domaćih analiza u inozemstvo pošaljete isporuku i da se tamo utvrdi kako analiza ne odgovara" kaže Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvodnje alkoholnih pića.
Ivan Smajlović, jedini licencirani stručnjak za utvrđivanje voća u alkoholnim pićima, smatra da laboratorij u Bečeju proizvođačima rakija neutemeljeno osporava da su proizvedene od voća. "Na temelju tih rezultata ne bih se usudio dati stručno mišljenje kako je u pitanju ilegalno dodavanja melasnog etanola iz šećerne repe", kaže Smajlović.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu