Na premisi da je Trump izgledniji izborni pobjednik, Wall Street održava stabilnost

Autor: Tanja Ivančić , 15. srpanj 2024. u 22:00
Atentat je, slažu se analitičari, zasad otvorio put Trumpu do Bijele kuće/Reuters

Paradoksalno, ali atentat je tržištima donio sigurnost jer smatraju da je riješen stanar Bijele kuće.

Posljedice pokušaja ubojstva Donalda Trumpa, bivšeg američkog predsjednika i republikanskog kandidata za novi predsjednički mandat, koji se dogodio tijekom subotnjeg skupa u Pennsylvaniji, glavna su tema svih svjetskih medija.

Raspravlja se o svim aspektima atentata, dok stručna javnost, bilo da se radi o političkim ili poslovnim analitičarima, pokušava procijeniti izglede kandidata u utrci za predsjednika SAD-a.

Atentat je, uglavnom se slažu, zasad otvorio put Trumpu do Bijele kuće i idealan je temelj da njegova kampanja poentira na tom nemilom događaju. Pristaše su sada, smatraju analitičari, čvršće uz Trumpa, dok stisnuta šaka i krvavo uho potiče više neodlučnih da mu se priklone.

Rast dionica
Osim atentata, Trumpovoj prevagi pridonosi i Joe Biden, sadašnji predsjednik koji nije dobro odradio nedavnu debatu. Dok glasače zbunjuju i sami demokrati koji sve glasnije traže Bidenovu ‘zamjenu’.

Istovremeno, Wall Street, osjetljiv na sve događaje, na atentat je zasad pozitivno reagirao, posebice kada se radi o dionicama Trump Media & Technology Group koje su porasle 50 posto u pretprodaji u ponedjeljak, spram izvješća CNBC-a. Trump Media matična je tvrtka platforme društvenih medija Truth Social, a bila je suočena s nestabilnim trgovanjem tijekom dosadašnje izborne utrke.

“Dionice su pale gotovo 50 posto u tri tjedna nakon osude Trumpa koji je ujedno i većinski dioničar tvrtke. Događaji u subotu jačaju argumente da će predsjednik Donald Trump pobijediti na izborima u studenom. Mislim da je to ono na što su tržišta reagirala,” rekao je Rob Casey, partner u Signum Global Advisors, za CNBC. Reakcije investitora i analitičara prikupio je i Reuters. Tako primjerice, Quincy Krosby, glavni globalni strateg u LPL Financial tvrdi:

“Kao i kod bilo kojeg geopolitičkog događaja koji izaziva zabrinutost ili strah, zlato bi moglo dobiti na vrijednosti, a mogla bi porasti i potražnja za trezorskim zapisima. Dolar, koji slabi zbog očekivanja da će Fed smanjiti kamate u rujnu, mogao bi ojačati ako sigurnosna trgovina dobije na zamahu.

No, ako se pojavi šira prijetnja američkim dužnosnicima, tržište dionica moglo bi znatno pasti, što bi zahtijevalo likvidnost od strane Feda. No, taj je scenarij sada malo vjerojatan”. Khoon Goh, voditelj azijskih istraživanja u ANZ-u tvrdi da je “vjerojatnost Trumpove pobjede porasla na 70 posto na tržištima klađenja”.

“Nisam siguran kako će tržišta reagirati. Bitcoin bi mogao rasti zbog prijetnje većih društvenih nemira. Vjerojatno ćemo vidjeti neke otvorene rizike na tržištima, ali to bi se trebalo brzo smiriti”. Rong Ren Goh, portfelj menadžer u Eastspring Investments smatra da će “pucnjava samo dodatno pojačati pozitivan zamah koji je Trump uživao nakon debate prije dva tjedna.

Reakcija tržišta na Trumpovo predsjedništvo karakterizirana je jačim dolarom i strmijom krivuljom prinosa američkih trezorskih zapisa, pa bismo mogli opet vidjeti nešto od toga ako se procijeni da su mu se izgledi za pobjedu dodatno poboljšali”.

Turbulentni izbori
Nick Ferres, glavni investicijski direktor, Vantage Point Asset Managementa tvrdi: “Izbori će vjerojatno biti uvjerljiva pobjeda za Trumpa što smanjuje nesigurnost. Trump je uvijek bio više ‘protržišno’ orijentiran, a ključna pitanja za budućnost su hoće li fiskalna politika ostati neodgovorno labava i kakve bi to moglo imati implikacije na (ponovnu) inflaciju i budući put kamatnih stopa”.

Sve u svemu, pred SAD-om su turbulentni izbori, posebice u smislu sigurnosti, jer tek predstoji glavnina posla do studenoga kada se održavaju. Društvo je polarizirano, nasilje je očito uzelo maha, a pozivi na jedinstvo, mlaki su i neuvjerljivi.

Komentirajte prvi

New Report

Close