Čelnicu EK ne brinu neofašistički korijeni stranke Braća Italije

Autor: Domagoj Puljizović , 02. lipanj 2024. u 08:38
Surađujući s čelnicom EK Ursulom von der Leyen i EK, Georgia Meloni se pokazala ključnom u osiguravanju dogovora o reformi pravila EU-a o azilu nakon gotovo deset godina neuspješnih pokušaja/Reuters

Na Giorgiju Meloni danas aktivno računa i von der Leyen.

Ne postoji pristojna i nepristojna krajnja desnica, svi su neprihvatljivi, uključujući i talijansku premijerku Giorgiu Meloni, na koju računa Ursula von der Leyen, rekao je vodeći kandidat europskih socijalista za predsjednika Europske komisije Nicolas Schmit.

“Može se čuti da postoje dvije skupine krajnje desnice, jedna koja vrlo loša, koja je fašistička i to su stranke u političkoj skupini Identitet i demokracija (ID), i druga, pristojna krajnja desnica, Europski konzervativci i reformisti (ECR), tamo je Meloni”, izjavio je u intervju za Europsku novinsku redakciju.

Kad je preklani preuzela vlast u državi, krajnje desničarske stranke diljem Europe pozdravile su pobjedu nove talijanske čelnice, očekujući da će slijediti nacionalistički plan i uhvatiti se u koštac s briselskom birokracijom. Međutim, ona se, na iznenađenje mnogih, odlučila surađivati s elitama Europske unije (EU), predstavljajući se kao most između desnog centra i vlastitog konzervativnog tabora.

Vuk u janjećoj koži?

Neki smatraju da Meloni ostaje ‘radikalna desničarka’ i da je proeuropsku poziciju prigrlila jer je Italija teško zadužena.

Most između frakcija
Nakon izbora za Europski parlament u lipnju, njezin bi utjecaj na europskoj sceni mogao porasti, podrži li, kao što je nagovijestila, predsjednicu Komisije desnog centra Ursulu von der Leyen za drugi mandat. Time bi osigurala utjecaj na novu izvršnu vlast EU-a i povećala izglede da talijanskim političarima osigura važne pozicije u europskim institucijama.

“Meloni je najbolja osoba koja može djelovati kao most između različitih frakcija desnice i desnog centra u Europi, gdje je cijenjena i priznata čelnica”, rekao je Carlo Fidanza, čelnik njezine stranke Braća Italije. Vladajuća koalicija u Rimu ujedinjuje različite stranke talijanske desnice, no nije izgledno da Meloni takvo što ponovi u idućem sazivu EU parlamenta, piše Reuters.

Von der Leyen i njezini saveznici već su izjavili da neće surađivati ​​s ekstremnijim političkim akterima, uključujući talijanskog saveznika premijerke Meloni Mattea Salvinija koji je na čelu antiimigrantske stranke Liga, kao ni s čelnicom francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen. Međutim, predsjednica Komisije nije izrazila nimalo sumnje u vezi s Meloni, odbacivši zabrinutost nekih članica EU-a oko neofašističkih korijena stranke Braća Italije kojoj pripada talijanska premijerka.

“Jako sam dobro surađivala s Giorgiom Meloni”, kazala je von der Leyen na predsjedničkoj debati u Bruxellesu 23. svibnja, dodajući da je Meloni “jasno proeuropska”.

Surađujući s Komisijom, pokazala se ključnom figurom u osiguravanju dogovora o reformi pravila EU-a o azilu nakon gotovo deset godina neuspješnih pokušaja. Također, s von der Leyen u nekoliko navrata putovala je u Sjevernu Afriku i tamo potpisala sporazume s Egiptom i Tunisom koji uključuju odredbe za suzbijanje odlazaka migranata iz tih zemalja što je doprinijelo smanjenju njihovog priljeva u Italiju za 58 posto.

Mudri potezi
Usto, čelnica Italije podržava Ukrajinu i kritizira Rusiju, što je izdvaja od Le Pen i Salvinija, koji tradicionalno njeguju bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dok neki stručnjaci Meloni nazivaju mudrom političarkom, jedan visokopozicionirani europski političar rekao je da Meloni ostaje “radikalna desničarka” i da je proeuropsku poziciju prigrlila jer je Italija teško zadužena i ne želi se suprotstavljati onima koji joj financijski pomažu.

Bez obzira na njezine motive, Meloni se pokazala neprocjenjivom kada je mađarskog premijera Viktora Orbána uvjerila da odobri slanje pomoći Ukrajini i podrži Pakt o migracijama i azilu.

Podsjetimo, krajnja desnica u Europi podijeljena je u dva tabora. Meloni vodi Europski klub zastupnika konzervativaca i reformista (ECR), u kojem je i poljska stranka Pravo i pravda (PiS). Salvini i Le Pen su u drugom klubu zastupnika poznatom kao Identitet i demokracija (ID).

Orbánova stranka Fidesz trenutno nije dio nijednog kluba. Iako Meloni vodi ECR, izgledno je da neće imati potpunu kontrolu nad njime jer će PiS vjerojatno odbiti podržati von der Leyen s obzirom na to da je poljski premijer Donald Tusk, koji joj je protivnik, važan član EPP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close