Musk u novoj tužbi protiv Altmana tvrdi da je bio izmanipuliran

Autor: Tanja Ivančić , 07. kolovoz 2024. u 13:13
Elon Musk opet tuži OpenAI i njegova lidera Sama Altmana/Reuters

Musk je posljednjih nekoliko godina vrlo glasno izražavao svoj strah od umjetne inteligencije i opasnosti koje ona predstavlja za čovječanstvo.

Elon Musk, osebujni milijarder, obnovio je tužbu protiv Sama Altmana na saveznom sudu, tvrdeći da je bio izmanipuliran, prenosi sudski podnesak CNBC.

Bit Muskove tvrdnje leži u njegovom stajalištu da su ga Altman i trenutačni predsjednik OpenAI-a Greg Brockman “namamili i prevarili” da bude suosnivač tvrtke za umjetnu inteligenciju tako što su ga uvjerili da je se radi o neprofitnoj organizaciji.

Nakon što je Musk pristao i uložio milijune dolara, tvrdi se u tužbi, “Altman i njegovi supočinitelji su ga izdali” jer su oni, zajedno s Microsoftom, “uspostavili netransparentnu mrežu profitnih podružnica OpenAI-a.

“Izdaja i obmana su šekspirijanskih razmjera,” navodi se u tužbi, koju je Musk podnio. Tvrdnje u novoj tužbi slične su drugoj tužbi koju je Musk podnio protiv OpenAI-a i Altmana u Kaliforniji ove godine, koju je naposljetku Musk povukao.

Musk je posljednjih nekoliko godina vrlo glasno izražavao svoj strah od umjetne inteligencije i opasnosti koje ona predstavlja za čovječanstvo. “Altman je uvjeravao Muska da neprofitna struktura jamči neutralnost i fokus na sigurnost i otvorenost za dobrobit čovječanstva, a ne za vrijednost dioničara. No, kako se ispostavilo, to je bila samo prazna filantropija, mamac za Altmanovu dugu prijevaru,” tvrdi se u tužbi.

Identificirajući OpenAI kao neprofitnu organizaciju bez dioničara, tužba navodi da je Microsoft “nastojao steći utjecaj na druge načine, na primjer, mameći OpenAI. da koristi i postane neraskidivo ovisan o Microsoftovom sustavu za računalstvo u oblaku”. Microsoft je, inače, najveći investitor u OpenAI i uložio je 13 milijardi dolara u tvrtku.

Komentirajte prvi

New Report

Close