Akumulirali su 90 milijuna eura gubitka i najveći su porezni dužnici u državi

Autor: Saša Paparella , 30. kolovoz 2019. u 12:21
Lanjski gubitak bio je dva milijuna eura/PIXSELL

Minus crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika nadmašio je vrijednost kompanije koja iznosi 51,5 mil. eura.

Crnogorski nacionalni avioprijevoznik Montenegro Airlinesa (MA) imao je krajem 2018. akumulirani gubitak od 89,8 milijuna eura.

Minus je drastično veći od imovine kompanije, zbog čega je njen kapital negativan.  Vrijednost kompanije iznosi 51,5 milijuna eura, pokazao je revizorski izvještaj za prošlu godinu koji je napravila revizorska kuća MV Konsalt iz Podgorice. Revizori su dali mišljenje s rezervom na financijsko poslovanje MA, prenose podgoričke Vijesti.

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak MA bio 1,97 milijuna eura, a potencijalne obaveze 22,5 milijuna. Ocijenjeno je i da gubitak i obaveze državna kompanija ne može financirati iz redovnog poslovanja.       

"Sposobnost firme da nastavi s poslovanjem zavisi od mogućnosti restrukturiranja obaveza i uspostavljanja zadovoljavajućeg stupnja likvidnosti", navodi se u izvještaju i dodaje da nedostatak obrtnog kapitala može prouzrokovati smanjeni obim poslovanja i povećati rizik nesolventnosti.

"Mogućnosti poboljšanja financijskog položaja MA su ograničene i gotovo u cijelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje", dodaje se u izvještaju. Stabilizacija poslovanja avio-prijevoznika se najavljuje godinama, ali se od deklarativnog nije dalje odmaklo, ocjenjuju Vijesti. Prema posljednjoj listi najvećih poreznih dužnika koju je objavila Porezna uprava Crne Gore, nacionalni avioprijevoznik Montenegro Airlines nalazi se na prvom mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close