Mogu li sudske presude EU i SAD-a protiv Googlea ukinuti njegov monopol

Autor: Tanja Ivančić , 07. kolovoz 2024. u 13:09
Europska unija i Sjedinjene Države donose presude protiv Googlea, no zasad, nisu učinkoviti, Google i dalje dominira tržištem tražilica/Reuters

Američki tehnološki div ilegalnim ugovorima održavao dominaciju.

Google je kriv, jer monopolski status svoje tražilice na tržištu, održava nezakonitim ugovorima. Tako ukratko glasi najnovija presuda američkog suda u parnici protiv američkog tehno diva, koja je okončana u ponedjeljak, što je ujedno i prva pobjeda američkih saveznih vlasti koje su podnijele nekoliko tužbi protiv tržišne dominacije tehnoloških divova.

Ugovori s Appleom
Okružni sudac Amit Mehta u opsežnoj analizi Googleova poslovanja pretraživanja, na gotovo 286 stranica, otkriva da tvrtka u tom dijelu godišnje prihoduje 175 milijardi dolara, prenosi Wired. Presuda dolazi nakon suđenja u kojem je Ministarstvo pravosuđa tvrdilo da je Google postao najkorištenija tražilica, s gotovo 90 postotnim udjelom, jer je plaćala partnerima poput Applea i Samsunga ne bi li je postavili kao zadanu tražilicu na svojim platformama.

Google plaća Appleu ogromnu svotu da bude zadana tražilica za iPhone, a u presudi se navodi procjena od 20 milijardi dolara za 2022., što je 17 posto Appleove operativne dobiti te godine.

Usto, ove monopolističke prakse omogućile su Googleu da naplaćuje visoke cijene za oglašavanje, što je ojačalo oglašavanje tvrtke, ostavljajući malo prostora konkurentima da ponude usporedive usluge po razumnijim cijenama. Google s druge strane tvrdi da je njihov uspjeh odraz najbolje usluge odnosno proizvoda za razliku od konkurencije.

8,25

milijardi eura kazne izrekla je protiv Goolea Europska komisija

Oko 50 posto pretraživanja u SAD-u koristi proizvode pokrivene ugovorima koje je Mehta proglasio nezakonitima, pri čemu Googleovi ugovori s Appleom čine oko 28 posto, prenosi Wired i nastavlja da, otprilike 70 posto upita prolazi kroz portale gdje je Google zadani pretraživač.

Zasad još nije utvrđeno kakva kazna čeka Google, odnosno matičnu tvrtku Alphabet, koji se odlučio žaliti. Izgledno je da će se raditi o novčanoj kazni ali i obvezama usmjerenim na smanjenje dominacije. Novčane kazne nisu se do sada pokazale učinkovitima. Neke od mjera ublažavanja koje se mogu nametnuti uključuju implementaciju “izbora”. Ovo bi omogućilo korisnicima da biraju između drugih dostupnih tražilica, umjesto Googlea kao zadane opcije.

Ovo nije prvi put da je Google proglašen krivim za kršenje antimonopolskih zakona. Tijekom prošlog desetljeća Europska unija kaznila ga je s ukupno 8,25 milijardi eura zbog tri odvojena kršenja antimonopolskih zakona Unije.

Radi se procesima koji traju godinama, i unatoč velikim kaznama ne postižu cilj. Antimonopolski zakoni osmišljeni su kako bi poboljšali konkurenciju i onemogućili ‘velikima’ da zlorabe svoje pozicije. Dominacija koju Google drži nad drugim tražilicama stvorila je koncentrirano tržište koje je spriječilo manje konkurente u ravnopravnom poslovanju.

Investitore presuda ne brine
Ova najnovija presuda SAD-a, zajedno s presudama EU-a, mogla bi biti prvi korak prema otvaranju tehnološkog tržišta drugim konkurentima. Ukidanje Googlea kao zadane tražilice na platformama kao što su Apple i Samsung moglo bi promijeniti Googleovu poziciju u utrci i za prevlast umjetne inteligencije.

Ipak, ako je suditi prema stanju na burzi, netom nakon presude, investitori nisu uvjereni, da će presude išta promijeniti u stvarnosti. Naime, investitori zasad, nisu kaznili Google, a ni Apple. Dionice Googleovog matičnog Alphabeta pale su za samo nekoliko postotnih bodova nakon što je sudac utvrdio da je Google prekršio antimonopolske zakone.

Dionice Applea, koji će vjerojatno izgubiti od presude koliko i Google, pale su još manje. Obje su dionice pale gotovo 5 posto tijekom redovnog trgovanja dana, usred općeg pada tržišta, ali su obje bile u znatnom padu prije presude, dok presuda nije nikako bila ključni čimbenik, smatraju analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close