Microsoft za najveći ispad sustava u povijesti okrivio Europsku uniju

Autor: Tanja Ivančić , 24. srpanj 2024. u 07:00
Zračne luke, poput ove u Berlinu, zbog ispada računalnog sustava nisu mogli raditi, otkazane su tisuće avionskih letova, a štete se tek zbrajaju/Reuters

CrowdStrikeova pogreška izbacila tek jedan posto računala, ali to je bilo dovoljno da blokira svijet.

Ispad sustava koji je prouzročio CrowdStrike tijekom ažuriranja sigurnosnog softvera, utjecao je na manje od jedan posto Windows računala.

Microsoft je potvrdio da je do 8,5 milijuna Windows uređaja bilo pogođeno prekidom rada, no to je bilo dovoljno da svijet zahvati kaos i prouzroči skupe posljedice za sve. Podsjetimo, prošlog petka korisnike računala s operativnim sustavom Windows dočekao je ‘plavi ekran smrti’ koji je ukazivao na probleme s radom sustava.

Ubrzo se otkrilo da je za sve kriva tvrtka CrowdStrike, koja je htjela obaviti nadogradnju sustava i umjesto dodatne sigurnosti izazvala kvar, po mnogima, najveći ispad sustava u dosadašnjoj povijesti.

8,5

milijuna računala sa Windowsima bilo je zahvaćeno incidentom

Tužbe zbog štete
Kvar koji se kaskadno širio svijeta, pogodio je mnoge, svjetske zračne luke prestale su radom, nije bilo moguće uspostaviti vezu s nekim bankovnim računima, neke bolničke usluge nije bilo moguće obaviti, britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) je bio pogođen kao i primjerice domaći sustav CEZIH, te nije bilo moguće doći do recepata i uputnica.

Štete nanesene tvrtkama zbog prizemljenih letova, zbog kojih su tisuće putnika ostale zarobljene u zračnim lukama, kašnjenja u isporukama te zatvorene trgovine, mjerit će se, piše Business Insider, milijardama dolara.

Hoće li netko uspjeti putem osiguranja ili tužbi doći do potpune naknade štete raspetljavat će se u mjesecima koji dolaze. Ono što će korisnici svakako uspjeti dobiti jest povrat pretplate na CrowdStrikove usluge jer je greška te magnitude uvelike naštetila imidžu tvrtke. Upitni su i budući poslovi.

Burza je već kaznila CrowdStrike te je u ponedjeljak vrijednost dionice pala 13 posto, izvijestio je CNBC. Iako im, zasad, nije zadan smrtonosni udarac, tek je Guggenheim Securities smanjio svoju ocjenu dionica na neutralnu, dok je Goldman Sachs je ostavio preporuku na statusu kupnje, tek će rezultati završetka kvartala biti pokazatelj smjera ‘kazne’.

Nakon vikenda provedenog u oporavku i kontroli štete, ovoga tjedna oglasili su se iz Microsofta The Wall Street Journalu. Naime, ni njihova reputacija nije ostala neokrznuta, no njihov tržišni udjel toliko je nadmoćan da scenarij veće štete, po njih, nije vjerojatan.

Ipak, tehno div posegnuo je za obranom, točnije optužili su Europsku uniju za koju tvrde da je posredno kriva za incident. Pravila i propisi EU usmjerni na Big Tech tvrtke doveli su do toga da Microsoft nije mogao zaštiti vlastiti softver.

Microsoft nudi vlastitu alternativu CrowdStrikeu pod nazivom Windows Defender. Sporazumom iz 2009., sklopljenim da bi se izbjegla europska istraga oko tržišnog natjecanja Microsofta, dopušta nekoliko dobavljača sigurnosti da instaliraju svoj softver na razini jezgre računala.

Kako prenosi Euronews, od ranih 2000-tih Europska komisija optužuje Microsoft za nepravedne prednosti u odnosu na druge tvrtke zbog popularnosti operativnog sustava Windows. Microsoftov glavni konkurent, Apple, primjerice, blokirao je pristup jezgri na svojim Mac računalima 2020., tvrdeći da će to poboljšava sigurnost i pouzdanost.

Big Tech na udaru
Glasnogovornik Microsofta rekao je za Wall Street Journal da tvrtka ne može napraviti sličnu promjenu zbog sporazuma s EU. Kako pišu američki mediji, EU sada inzistira na sličnom modelu te pokušava prisiliti Apple da svoj iPhone učini dostupnim i dopusti korištenje alternativnih trgovina aplikacija i web preglednika prema novom Zakonu o digitalnim tržištima.

DMA ili Digital Market Act, naime, novi je europski zakon koji pomno pazi da velike tehno tvrtke, a radi se o njih sedmero – Appleu, Microsoftu, Alphabetu, Amazonu, Meti, ByteDanceu i Booking.comu, sa svoje 23 usluge za koje se procjenjuje da imaju premoćan tržišni udjel, ne opstruiraju tržište i ne sprječavaju konkurente da na njemu sudjeluju.

Komentirajte prvi

New Report

Close