Među rijetkim stranim bankama u Rusiji još uvijek posluje ona u vlasništvu PPF-a

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2022. u 10:17
FOTO: REUTERS/Anton Vaganov

Europska unija u suradnji s partnerima radi na pripremi novog paketa sankcija protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, a koji bi mogao uključivati ​​isključenje još većeg broja ruskih banaka iz međunarodnog financijsko-obavještajnog sustava SWIFT, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell nakon izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

HomeCredit Bank, koja je u vlasništvu češke grupacije PPF, na svojoj web stranici obavještava svoje korisnike da njezine podružnice u Rusiji nastavljaju normalno raditi, uključujući isplate, piše N1.

Zbog najave Josepa Borella da će na popis za isključenje iz sustava SWIFT biti dodano još ruskih banaka – trenutno ih je sedam, a Sberbank nije među njima zbog plaćanja ruskog plina – raste zabrinutost među ljudima u Rusiji. U međuvremenu, HomeCredit Bank Russia, koja je u vlasništvu češkog PPF-a grupe (posebno njezinog fonda sa sjedištem u Nizozemskoj), obavijestila je svoje klijente na svojoj web stranici da njezine podružnice u Rusiji nastavljaju normalno poslovati, uključujući isplate.

Prema Borrellu, EU razmatra koje bi se još sankcije mogle usvojiti i mogu ići dublje u financijske sankcije. Prije svega, bitno je da se ono što je dosad dogovoreno učinkovito provodi, istaknuo je. Naglasio je to i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar. Prema Logarovim riječima, Slovenija podupire daljnje sankcije i detaljnu reviziju već donesenih sankcija s ciljem zatvaranja mogućih “rupa” kako ne bi bilo dvojnih državljana ili da ruski zrakoplovi registrirani u Europi i dalje ne bi slobodno letjeti po Uniji.

Logar je stoga predložio stvaranje posebne skupine koja će se baviti sankcijama, koordinirati i pronaći rješenja za popunjavanje praznina koje nastaju, rekao je u razgovoru sa slovenskim dopisnicima u Bruxellesu. O mogućnosti produljenja sankcija u vezi sa SWIFTOM, Logar je rekao da će Europska komisija pripremiti analizu učinkovitosti sankcija te da su u petak predstavljeni konkretni prijedlozi o tome koje banke treba isključiti iz spomenutog sustava. Ova se rasprava sada vraća na tehničku razinu, a očekuje se da će ministri uskoro ponovno raspravljati o njoj.

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, EU je do sada isključila sedam ruskih banaka iz SWIFTA, uključujući drugu najveću VTB. Mjerom nisu obuhvaćene ključne ruske banke Sberbank i Gazprombank, preko kojih se plaćaju ruski plin i nafta jer su članovi sindikata zabrinuti da bi to moglo dovesti do povećanja ionako visokih cijena energenata. Logar je istaknuo da su on i još neki ministri u petak jasno dali do znanja da će, dok god ovisnost EU-a o ruskom plinu, ugljenu i nafti bude tako visoka, kupovinom energenata financirati ruski rat u Ukrajini. Sljedeći korak je smanjenje ovisnosti o energiji, istaknuo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close