Maslinovo ulje u službi ženskog zdravlja i ljepote

Autor: Andreja Šantek , 05. listopad 2010. u 22:00

Zdravi sastojci iz maslinovog ulja štite od kardiovaskularnih rizika i zloćudnih bolesti, jačaju imunitet i čuvaju kožu

Maslinovo ulje je čarobni sastojak, izvrstan je za gotovo sve – prehranu, kožu, zdravlje. Zahvaljujući svojim antioksidativnim, antikortikosteroidnim i antiprostaglandinskim svojstvima izuzetno je cijenjen u očuvanju ženskog zdravlja. Naime, vitamin E, triterpeni i fenoli iz ulja umanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala i jačaju imunološki sustav, dok biofenol oleokantal smanjuje sintezu prostaglandina te djeluje i na kortizolske receptore smanjujući upalnu reakciju. Skvalen inhibira enzim koji dovodi do sinteze kolesterola pa time i suviška estrogena i smanjuje rizik za pojavu žučnih kamenaca i otapa već postojeće nakupine u žuči.

Smanjuje kolesterol
Iako je percepcija javnosti da žene najčešće oboljevaju od raka dojke, stvarna situacija je drukčija i na prvom su mjestu krvožilne bolesti, dok je rak dojke na petom mjestu. Zahvaljujući svojim sastojcima, maslinovo ulje je korisna namirnica čiji polifenoli smanjuju rizik od srčano-žilnih bolesti djelujući na sniženje serumskog kolesterola, LDL i triglicerida, umjereno povisujući HDL odnosno tzv. dobri kolesterol – rekao je ginekolog prim. dr. Ivan Fistonić govoreći na 8. konferenciji o maslinovom ulju i zdravlju koju je proteklog vikenda u Grožnjanu organizirao Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara i općina Grožnjan. Također je naglasio kako maslinovo ulje smanjuje denzitet dojki što pojednostavljuje preventivne preglede. I nutricionisti se slažu da je maslinovo kralj među uljima. Pri tome se, naravno, misli na ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Nutricionistički gledano, ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom i karotenoidima koji mu uz karakterističnu boju osiguravaju i antioksidativna svojstva te sprečavaju užegnuće ulja. Antioksidativnu aktivnost potencira i vitamin E koje se u maslinovom ulju nalazi u najiskoristivijem obliku te fenoli i polifenoli. Maslinovo ulje svoj blagotvoran učinak na zdravlje duguje i povoljnom profilu masnih kiselina koje sadrži – naglasila je nutricionistica dr. Darija Vranešić Bender.

Štiti od raka dojke
Znanstvenici sa Sveučilišta u Ateni dokazali su da iako mediteranska prehrana u cjelini snizuje povišeni tlak, zasluge za povoljno djelovanje najviše pripadaju maslinovom ulju. Također su brojne studije ukazale da unos maslinovog ulja štiti od raznih vrsta karcinoma, posebice dojke i debelog crijeva. Rezultati dvogodišnje studije u kojoj je sudjelovalo 755 žena sa Kanarskog otočja otkriva da unos ulja bogatih jednostruko nezasićenim msnim kiselinama poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja štiti od karcinoma dojke. Ispitanice koje su unosile najviše jednostruko nezasićenih masnih kiselina imale su za čak 48 posto manji rizik od razvoja karcinoma dojke u usporedbi sa ženama čiji je unos tih kiselina bio najmanji.

Koža

Ulje za cijelo tijelo
Maslinovo ulje preporučuje se i u zaštiti kože, kose, noktiju te sprečavanju preranog starenja kože, istaknula je dermatologinja prof. dr. Mirna Šitum. Maslinovo ulje može se koristiti za ispucalu kožu usnica, ruku i stopala, kao oblog za opekline, kao sredstvo nakon sunčanja, za uklanjanje mrlja od nikotina te za sprečavanje pojave strija.

Komentirajte prvi

New Report

Close