Mali najavio 10 milijardi eura proračunskih ulaganja

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2019. u 09:46
Siniša Mali, srpski ministar financija

Uz mudro ulaganje, rast BDP-a mogao bi biti i veći od 4 posto, a onda postoji moguć rast plaća i penzija, naveo je ministar financija.

Srpski ministar financija Siniša Mali najavio je da će oporavljeni državni proračun biti u stanju zavrtjeti novi investicijski ciklus težak i do 10 milijardi eura. 

Upitan o stanju državne kase, Mali je u intervjuu za Kurir rekao kako je "državna kasa  u neusporedivo boljem stanju nego prije nekoliko godina".

Treća godina u suficitu
"Naša stopa rasta BDP prošle godine bila je 4,3 posto, što je bila jedna od 10 najviših u Europi", izjavio je Mali. Srbija se promijenila i ove godine se očekuje stopa rasta od barem 3,5 posto, a sljedeće preko četiri posto, rekao je. Ministar je naveo i da se zato smanjila stopa nezaposlenosti, javni dug na razini je 51-52 posto BDP-a, da je inflacija na 2,5 posto kao i da treću godinu za redom Srbija ima suficit u proračunu, pa postoji prostor za povećanje plaća i mirovina. "Stvorili smo stabilno okruženje", zaključio je.

 

4,3 posto

bila je lanjska stopa rasta BDP-a u Srbiji

Na pitanje novinara o velikom investicionom ciklusu koji je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da li je kao ministar razradio plan i hoćemo li zaista upumpati 10 milijardi eura u Srbiju, Mali je odgovorio da će se uložimo čak i više od toga. Prema njegovim riječima, svaki dinar ulaganja u infrastrukturu vraća se kao dva dinara rasta BDP, a plan obuhvaća "apsolutno cijelu Srbiju". U tom kontekstu, ministar je najavio rekonstrukciju svih lokalnih i regionalnih puteva, potpunu rekonstrukciju željezničke infrastrukture, izgradnju nacionalnog stadiona, dvije linije metroa…

Kosovo treba riješiti 
Na pitanje kada će Beograd konačno dobiti metro, Mali je rekao da "nikad nismo bili bliži i da su u toku detaljni razgovori s kompanijama iz Kine i Francuske", te da će cijena dviju linija biti četiri milijarde eura. Govoreći o proračunu za narednu godinu, ministar je rekao da će on biti "apsolutno razvojni.

Ako pametno sklopimo sve investicije i način njihovog financiranja i ako projekte završimo na vrijeme, stopa rasta BDP bi mogla biti mnogo, mnogo veća od spomenutih četiri posto, što znači više novca u budžetu i veću mogućnost za povećanje plaća i penzija". Podsjetio je da je Srbija lani imala 3,5 milijardi stranih investicija, "zato nam i opada stopa nezaposlenosti, rastu nam plaće…", rekao je Mali. "Tu je važno nastaviti politiku mira. Zato se i ja nadam da ćemo u što skorije vrijeme imati rješenje za pitanje Kosova i Metohije", poručio je ministar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close