Makedonija na kraju ostala bez investicije od 2,7 mlrd. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2014. u 09:32
Thinkstock

Subrata Roy završio je u indijskom zatvoru, a Makedonija je aktivirala bankarska jamstva u iznosu od tri milijuna eura.

Makedonija je raskinula ugovor s indijskim milijarderom Subratom Royem jer njegova kompanija nije poštivala rokove i obveze u vezi s investicijom u makedonsku poljoprivrednu kompaniju Džumajlija.

Makedonsko Ministarstvo poljoprivrede aktiviralo je banci Societe Generale bankarsko jamstvo indijske kompanije Sahara Group u iznosu od tri milijuna eura, i tu je kraj projekta čija je veličina od početka izazivala sumnjičavost trezvenijih analitičara i građana Makedonije. Projekt Džumajlija najavljivan je, kako piše agencija Srna, kao jedan od strateških u makedonskoj poljoprivredi, a prema ugovoru iz srpnja 2013. Sahara Group trebala je plaćati godišnji zakup od 121.000 eura za 5353 hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

20tisuća

krava trebala je imati makedonska kompanija u koju je Subrata Roy želio ulagati

Vlasnik kompanije Subrata Roy obećao je da će u prvih 18 mjeseci dopremiti 8000 krava, zaposliti 900 ljudi i uložiti najmanje 60 milijuna eura. Ali tu nije kraj obećanjima: Roy je tvrdio da će u sljedeće tri godine uložiti još 70 milijuna eura, nakon toga još 70, i još toliko nakon 36 mjeseci. Ukupna investicija u kompaniju u mjestu Lozovo trebalo je iznositi 200 milijuna eura. Kompanija je trebala raspolagati sa 20.000 krava, dok je dnevna proizvodnja mlijeka trebala iznositi 80.000 litara, a stočne hrane 75.000 tona godišnje. No, ni to nije bilo dovoljno, Roy je najavio i projekt Saharaya Macedonia na Ohridskom jezeru koji je trebao sadržavati hotele, kasina, sportske centre, vikend naselje i vlastitu luku, tako da su ukupna Royeva ulaganja u Makedoniju trebala dosegnuti vrtoglavih 2,7 milijardi eura!

Usto, prepoznajući nove urbanističke trendove u Skopju, najavio je i podizanje spomenika dobitnici Nobelove nagrade za mir Majci Terezi, koja je djelovala u Indiji, visokog čak 32 metra.Međutim, Subrata Roy je u veljači završio u zatvoru u Indiji zbog prevara (četiri milijarde dolara) s lažnim vrijednosnicama, a osumnjičen je da je prodajom nekretnina prevario dva milijuna građana. Po svemu sudeći taj indijski prevarant u Makedoniji će ostati zapamćen po svojoj jedinoj investiciji, kupnji hotela Slavija u Ohridu, u kojem je najveći dio radnika ostao bez posla. Nakon raskidanja ugovora s Royem nadležno makedonsko ministarstvo najavljuje da će na javnom nadmetanju potražiti novog vlasnika za poljoprivrednu tvrtku Džumajlija.

Komentirajte prvi

New Report

Close