Luštica Bay prostirat će se na čak 35 kilometara

Autor: Marija Crnjak , 15. listopad 2013. u 14:50
Izgradit će se, među ostalim, 275 rezidencijalnih vila, 271 kuća i 1158 stambenih jedinica

Projekt u Tivtu razvija tvrtka Luštica development, a očekuje se da potakne razvoj gopodarstva čitavog kraja i dovede nove ulagače.

U ponedjeljak su počeli glavni radovi na prvoj marini jednog od najvećih projekata na Mediteranu, Luštica Bay u crnogorskom Tivatu. Kako pišu crnogorski mediji, radi se o dosad najambicioznijem poduhvatu u crnogorskom turizmu u koji će egipatsko-švicarski konzorcij Orascom uložiti preko milijardu eura.

Projekt razvija tvrtka Luštica development, a od budućeg pravog primorskog grada koji će se prostirati na čak 35 kilometara obale očekuje se da potakne razvoj gopodarstva čitavog kraja, razvije povjerenje investitora te dovede nove. Prva faza projekta trebala bi biti gotova do 2017. godine. U sklopu projekta izgradit će se u prvoj fazi 275 rezidencijalnih vila, 271 kuća, 1158 stambenih jedinica, osam hotela, dvije marine, osnovnu škola, zdravstvena ustanova, golf tereni te trgovine.

 

8hotela

te dvije marine, škola, golf tereni i trgovine gradit će se u Tivtu

Prodaja turistima 
Također, na površini od oko sedam milijuna kvadrata, jedna veća površina će biti pretvorena u povrtnjake i njive na kojima bi lokalni poljoprivrednici uzgajali povrće i voće koje bi bilo namijenjeno prodaji turistima i stalnim stanovnicima novog naselja Luštica Bay. Radi se naime o mixed use resortu u kojem će dio nekretnina biti na prodaju. Paralalelno s prvom fazom vrijednom oko 50 milijuna eura, koja uključuje hotelsko-rezidencijalno naselje i marinu sa 160 vezova za jahte, već je počela gradnja golf terena sa golf hotelom i vilama.Tvrtka Luštica development osnovana je 2008. godine, kao joint venture između švicarskog  Orascom developmenta koji ima 90 posto udjela u projektu, te vlade Crne Gore s deset posto. Ugovorom o kupoprodaji, koji su 2009. godine potpisali Vlada i Orascom, strani investitor obvezao se da u periodu od deset godina uplaćuje za dionice po milijun eura i isto toliko za zakup zemljišta.

Također suradnjom crnogorske Vlade i investitora iz Azerbajdžana, s realizacijom je krenuo i projekt u Kumboru u bokakotarskom zaljevu, gdje će niknuti luksuzni resort One&Only. Trenutno se čisti teren na kojem će se u studenom postaviti kamen temeljac za kompleks vrijedan 500 milijuna eura koje gradi Azmont Investment s vladom Crne Gore. Gradnja kompleksa trebala bi završiti u roku 28 mjeseci, a projekt predviđa gradnju luksuznog hotela sa 120 soba, 500 luksuznih apartmana i vila, ribarskog gata, marine kapaciteta do 250 vezova, s naglaskom na megajahte. U resortu će biti do 70 različitih trgovačkih i ugostiteljskih objekata raspoređenih oko obalnoga šetališta, jahting i beach klub, a predviđena je i teniska akademija. U lipnju je raspisan oglas za zapošljavanje oko 500 ljudi na projektu, a prema najavama investitora na realizaciji tog projekta biće angažirano oko tri tisuće ljudi. Luksuzni resort čije otvaranje se očekuje sredinom 2016. godine, zapošljavat će oko dvije tisuće ljudi.

Luksuzni hoteli
U završnoj fazi je i izgradnja luksuznog Hotela Aman Sveti Stefan, investicije ukupne vrijednosti od 55 milijuna eura. Amanresort je inače jedan od najoriginalnijih hotelskih brendova, a javnosti je poznat kao najluksuzniji resort brend na svijetu koji ujedinjuje spoj iskustva resorta s lokalnom poviješću, arhitekturom i naslijeđem. U Hotelu Aman Sveti Stefan upravo je dovršena izgradnja Spa centra vrijednog oko 7,5 milijuna eura, a iduće godine se očekuje početak gradnje hotelskog resorta Kraljičina plaža.U projekt Porto Montenegro, koji se sve češće nalazi na mapi najpoželjnijih destinacija za investiranje na Mediteranu, do sad je uloženo više od 180 milijuna eura, a nova faza projekta podrazumijevat će završetak hotela Regent sa skoro 100 novih radnih mjesta, produžetak marine i početak radova na novoj stambeno- poslovnoj zgradi Ksenija.

Zakup

Još traže investitora za otok Lastavicu

Tenderska komisija za valorizaciju turističkih lokaliteta radi na analiziranju potencijala otoka Lastavica kod Herceg Novog s tvrđavom Mamula. Tender je namijenjen prije svega investitorima zainteresiranima za dugoročni zakup lokacije na 30 godina, s mogućnošću produženja zakupa do čak 90 godina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

impresivno.

New Report

Close