Godišnje se u Srbiji proizvede oko 22,5 milijuna litara (lanjski podaci Ministarstva poljoprivrede), što je službeno, no, prava je količina i četiri puta veća pa se procjenjuje da se, uvidi li se da je godišnja proizvodnja šljiva, glavne sirovine rakije, oko 740.000 tona (520.000 tona ode za rakiju, po litri oko 8-10 kg), ispeče čak 80 milijuna litara žestice, ne samo šljivovice već i ostalih voćnih rakija.
Nemogućnost da se kontrolira i suzbije toliko nabujalo sivo tržište problem je i za proračun i za zdravlje ljudi, iako je od ove godine na snazi i novi zakon o jakim alkoholnim pićima, koji cilja i na to da mali proizvođači uđu u legalne tijekove. Politika piše i kako je, uz običaj kućnoga pečenja, u Srbiji duboko ukorijenjen i običaj kupovanja takvih domaćih destilata iz prve ruke. Samo 28 posto ispitanika, prema nedavnom istraživanju na 1054 građana, naime, rakiju kupuje u dućanima…
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu