Kopaonik: Željeznicu napušta 6000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 09. ožujak 2016. u 21:59
U Srbiji se ne koristi čak 830 kilometara pruga

U sljedećih pet godina smanjuje se broj zaposlenih, a prve godine mora otići 2000 radnika.

Zorana Mihajlović, srpska ministica građevine, prometa i infrastrukture izjavila je jučer da u sljedećih pet godina iz državne kompanije Željeznice Srbije mora otići 6000 osoba. Mihajlović je na Business forumu na Kopaoniku rekla da prve godine treba otići oko 2000 ljudi, iz sve tri, odnosno četiri tvrtke, te je istaknula da racionalizacija broja zaposlenih u toj kompaniji ne kasni niti jedan dan.

Ministrica je objasnila da je Željeznica podijeljena na tri tvrtke: Srbija cargo, Srbija vlak i Srbija infrastruktura, i holding u kojem se nalaze dugovi i u kojem će se naći i jedan broj viška zaposlenih. Taj holding ograničenog je trajanja, prema njenim riječima radit će dvije do tri godine.  

Mihajlović je dodala da je važno i podizanje učinkovotosti pruga i navela da se 830 kilometara pruge uopšte ne koristi i da je neprofitabilno. "U sljedećm razdoblju te pruge će dijelom biti zatvorane, Osim što proizvode troškove, 300 kilometara pruga četiri godine uopće ne radi", rekla je Mihajlović, dodajući da je priređen popis imovine kompanije Željeznice Srbije te da je određen višak imovine koja će biti prodana, a novac iskorišten za plaćanje dugova, prije svega onih za struju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close