Konačno kreće posao stoljeća

Autor: Poslovni dnevnik , 31. listopad 2014. u 10:19
Kinezi povoljno financiraju najveći infrastrukturni projekt u povijesti Crne Gore

Kineska Exim banka kreditirat će gradnju prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa sa 687 milijuna eura.

Predstavnici crnogorske Vlade i kineske Exim trebali su jučer u Podgorici potpisati ugovor o financiranju gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa.

Naime, Exim banka je u rujnu Crnoj Gori odobrila oko 687 milijuna eura kredita za gradnju te dionice, a što je 85 posto potrebnog novca. Preostalih 120, od ukupno 809,58 milijuna eura, osigurat će država.Iz Vlade je ranije priopćeno, podsjeća Pobjeda, da je kredit odobren na 20 godina, s pet ili šest godina počeka i uz kamatnu stopu do dva posto, a kineska banka pritom ne traži jamstva za kredit. Vlada je lani u lipnju prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njezine tvrtke kćeri China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare, najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti Crne Gore.

Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa od 41 kilometra izgrade za 809,58 milijuna eura. Proračunom za ovu godinu predviđeno je da se Crna Gore može zadužiti 100 milijuna eura, iduće i 2016. godine po 250 milijuna eura, a 2017. godine 209 milijuna eura.Iz Vlade je ranije priopćeno da će Ugovor o gradnji i projektiranju auto-puta i finansijski sporazum sa Exim bankom biti upućeni na potvrđivanje parlamentu zajedno sa Prijedlogom zakona o auto-putu.Na dionici Smokovac-Uvač-Mateševo trebalo bi biti izgrađeno 18 tunela, ukupne dužine 17,6 kilometara, 13 mostova ukupne dužine 3,3 kilometra i pet vijadukta ukupne dužine 470 metara. Podgorica je također od kineskih investitora tražila da na gradnji ove dionice autoceste bude angažirano najmanje 30 posto crnogorskih podizvođača.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“finansijski” – valjda financijski?

jadna je zemlja u kojoj su naj-poslovi državne investicije nabrijane teškim međunarodnim kreditima… ovakvi poslovi su san sdp-hdz komunista, ali hrvatska se već izaduživala za idućih 200-300 godina, sad je red na crnogorce da zadužuju potomke iz 23. stoljeća zbog bojanja tunela i sličnih stvari.

New Report

Close