Kolike su emisije biogoriva iz algi?

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2013. u 13:33
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

U novoj studiji časopisa Bioresource Tehnology stoji kako biogoriva od algi mogu smanjiti emisije CO2 za 50 do 70 posto u odnosu na goriva dobivena iz nafte.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Science Direct

U novoj studiji časopisa Bioresource Tehnology stoji kako biogoriva od algi mogu smanjiti emisije CO2 za 50 do 70 posto u odnosu na goriva dobivena iz nafte. 

Istraživanje je također pokazalo da biogoriva iz algi ostvaraju gotovo jednak povrat investicije kao i fosilna goriva, dok se u njoj zaključuje kako će alge vrlo vjerojatno ubrzo biti izjednačene sa prvim generacijama biogorvia te ubrzo prestići napredna biogoriva kao što su celoulozni etanol u pogledu zaštite okoliša i energetskih benefita.

Stduija pod nazviom "Pilot-scale data provide enhanced estimates of the life cycle energy and emissions profile of algae biofuels produced via hydrothermal liquefaction (HTL)" prva je studija koja je analizirala podatke dobivene iz komercijalne farme za proizvodnju biogoriva iz algi u bojetkima Las Cruces i Columbus u Novom Meksiku.

Znanstvenici Pacific Northwest National Laboratory nedavno su zaključili kako je 14% kopnenog teritorija SAD-a pogodno za uzgoj algi i njihovu pretvorbu u goriva za prijevoz. Još 2008. američko ministarstvo energetike došlo je do rezultata kako je za potpuni prijelaz američkog prijevoznog sustava na biogoriva potrebno samo 30 tisuća kilometra kvadratnih zemljišta za uzgoj algi. Potencijal je ogroman, a prostora za prelazak sa prljave energije iz fosilnih goriva, na održivi zeleni prijevoz uz pomoć algi još je jedan korak bliži. Izvorni članak pročitajte ovdje.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close