Novim istraživanjem je utvrđeno da je kvaliteta piva sve lošija i da će pivo u barovima biti skuplje zbog klimatskih promjena, piše Klixba.
Stručnjaci smatraju da se na europskom kontinentu u narednim godinama može očekivati poskupljenje piva zbog pada prinosa hmelja. Napomenuli su da će suše direktno utjecati na količinu i kvalitete hmelja. Riječ je o sastojku koji pivu daje prepoznatljiv okus i miris.
Istraživanjem, koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature Communications, konstatirano je da se širom Europe dogodio pad kvaliteta i kvantiteta tradicionalnog aromatičnog hmelja. Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi biti manji za 12 do 35 posto, i to u svim značajnim europskim područjima Europe u kojima se hmelj uzgaja.
Smanjenje proizvodnje hmelja najviše će se osjetiti u Sloveniji, Portugalu i Španjolskoj. U pojedinim dijelovima Europe proizvode se citrusne, cvjetne i voćne arome koje su popularne u mnogim pivima u Velikoj Britaniji.
Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati iznaći način kako da se prilagode, a da bi ograničili utjecaj topline na usjeve.
“S obzirom na to da je vrlo izgledno da će suše u južnoj i srednjoj Europi biti još veće, područje na kojem se uzgaja hmelj bit će potrebno proširiti za 20 posto u odnosu na trenutnu površinu kako bi se kompenzirali gubici”, navedeno je u izvještaju.
Napomenuto je da je polovina zemljišta u Europskoj uniji ovog ljeta bilo pogođeno sušom te da je to ozbiljno povećalo pritisak na proizvodnju hrane, prenosi Sky News.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Tabloid kao i Lancet..
Jedino cell nešto vrijedi
Uključite se u raspravu