Kineski kralj vode uvrstio dionice 
u Hong Kongu i utrostručio bogatstvo

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2020. u 22:00
Foto: pixabay

Zhong Shanshan, osnivač i 84-postotni vlasnik kompanije Nongfu Spring čije 
su bočice vode sveprisutne na službenim događanjima postao je treći najbogatiji Kinez s 51 milijardom dolara

Kineski „kralj vode“ Zhong Shanshan ušao je u utorak u skupinu najbogatijih Kineza nakon golemog uspjeha početne javne ponude (IPO) na burzi u Hong Kongu. Naime, prvi dan trgovanja donio je skok cijene dionice kompanije Nongfu Spring za 54 posto, pa je Zhong – najveći dioničar te vodeće grupacije za flaširanje vode u Kini – postao treći najbogatiji Kinez s imovinom od 51 milijardom dolara.

Poduzetnik od 90-ih

U jednom trenutku Zhong je čak nakratko bio i drugi najbogatiji Kinez jer mu je imovina dosegla 51,3 milijarde dolara, pokazuju podaci Bloomberga. Time je nadmašio Ponyja Ma, osnivača „kineskog Facebooka“, kako neki analitičari opisuju njegovu internetsku kompaniju Tencent. Jack Ma, najbogatiji kineski državljanin, za sada čvrsto drži vodeću poziciju s 57,8 milijardi dolara imovine. Nongfu Spring je kompanija čije su prepoznatljive boce vode s crvenom etiketom sveprisutne u Kini, posebice na svim službenim događanjima. Kompanija je u IPO-u na Hongkonškoj burzi prikupila milijardu dolara.

Skok cijene dionice u utorak povećao je vrijednost Zhongova 84-postotna udjela u kompaniji na 40,3 milijarde dolara, procjenjuje Bloomberg. Zajedno s 9,4 milijarde dolara vrijednim udjelom u kompaniji Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise koja proizvodi testove na COVID-19 te gotovinom i ostalom imovinom od milijardu dolara, Zhong je jučer, na papiru, raspolagao s 51 milijardom dolara. Inače, samo je vrijednost udjela u Beijing Wantaiju od travnja ove godine skočila za 2000 posto. Uvrštenje dionica na burzu je praktički utrostručilo imovinu tog nekadašnjeg uzgajivača gljiva i novinara koji je Nongfu osnovao 1996. godine.

Znaju ga kao ‘Usamljenog vuka’

Inače, u kineskim poslovnim krugovima poznat je pod nadimkom „Usamljeni vuk“ zbog svoje upečatljive osobnosti. „Ne zanima me što moji konkurenti rade ili misle“, izjavio je u jednom intervjuu kineskim medijima.

Zanimljiv je podatak iz njegove biografije da je s 12 godina napustio školu nakon što su mu roditelji bili žrtve Kulturne revolucije.

2000 posto

skočila je od travnja vrijednost Zhongova udjela u tvrtki Beijing Wantai koja prizvodi testove na COVID-19

U poduzetničke vode ušao je 90-ih godina, napustivši karijeru novinara, a započeo je trgujući tabletama za erektilnu disfunkciju. Nakon što je djelotvornost tog lijeka proizvedenog od kornjača došla pod lupu kineskog regulatora, prebacio se na flaširanu vodu.

Nongfu drži najveći udjel na kineskom tržištu flaširane vode od 20 posto, a u prospektu kompanije je navedeno da su lani Kinezi popili takve vode za 29,5 milijardi dolara. Do 2024. kinesko tržište trebalo bi godišnje rasti više od 10 posto, procjenjuje tvrtka Frost & Sullivan.

Brojka: 2000 posto skočila je od travnja vrijednost Zhongova udjela u tvrtki Beijing Wantai koja prizvodi testove na COVID-19v

Komentirajte prvi

New Report

Close