Ulaganje od 51 milijardu dolara trebalo bi otvoriti najmanje milijun radnih mjesta

Autor: Ana Blašković , 08. rujan 2024. u 07:33
Foto: Reuters

Novac će se usmjeriti u nekoliko infrastrukturnih inicijativa

Predsjednik Xi Jinping obećao je će ojačati kinesku potporu zemljama na afričkom kontinentu s 51 milijardu dolara koji će se usmjeriti u nekoliko infrastrukturnih inicijativa, a trebala bi otvoriti najmanje milijun radnih mjesta. Obvezu o izdašnoj financijskoj injekciji Kina je preuzela na Forumu o kinesko-afričkoj suradnji na vrhu u Pekingu, objavio je Reuters.

“Kina je spremna produbiti suradnju s Afrikom u industriji, poljoprivredi, infrastrukturi, trgovini i ulaganjima”, rekao je Xi delegatima iz više od 50 afričkih zemalja okupljenih u Pekingu na devetom sastanku trogodišnjeg foruma. Nakon ceremonije otvaranja, izaslanici su usvojili Pekinšku deklaraciju za izgradnju “kinesko-afričke zajednice za sve vremenske prilike sa zajedničkom budućnošću u novoj eri”, kao i Pekinški akcijski plan za 2025. do 2027., objavili su kineski državni mediji.

Milijarda stanovnika

Xi je također pozvao na “kinesko-afričku mrežu koja uključuje veze između kopna i mora i koordinirani razvoj”, dok je kineskim kompanijama poručio da se vrate na kontinent koji broji milijardu stanovnika od jedne milijarde ljudi, s kojim je suradnja poremećena tijekom pandemije.“Kina i Afrika čine jednu trećinu svjetskog stanovništva. Ako se mi ne moderniziramo, neće biti globalne modernizacije”, rekao je Xi. Kineski čelnik obvezao se na 360 milijardi juana (50,7 milijardi dolara) financijske pomoći, ali je precizirao da će 210 milijardi biti isplaćeno kroz kreditne linije i najmanje 70 milijardi putem ulaganja kineskih tvrtki, uz manje iznose osigurane kroz vojnu pomoć i druge projekte.

Ranija obećanja

Na summitu Kine i Afrike 2021. u Dakaru, Kina je obećala najmanje 10 milijardi dolara ulaganja i isto toliko u kreditnim linijama. Ovog puta bi financijska pomoć bila u juanima, u očitom pokušaju daljnje internacionalizacije kineske valute. Reuters podcrtava da Xi u govoru nije spomenuo dug iako je Peking najveći bilateralni zajmodavac mnogih afričkih država. Ipak, Akcijski plan za razdoblje 2024.-2027. uključivao je uvjete za odgodu otplate i poziva na osnivanje afričke rejting agencije kako bi se donio “nova rejting kultura”. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da su neadekvatan pristup afričkih zemalja otpisu dugova i oskudni resursi recept za socijalne nemire, istovremeno predlažući nove reforme međunarodne financijske arhitekture.

Komentirajte prvi

New Report

Close