Kina kreće u akciju ‘milo za drago’ protiv SAD-a i EU

Autor: Tanja Ivančić , 21. svibanj 2024. u 07:01
Čak 18 milijardi dolara roba u ‘strateškim sektorima’ bit će pogođeno povećanjem carina Kini/Reuters

Akcija “milo za drago” slijedi obrazac uspostavljen tijekom Trumpovog predsjedničkog mandata.

Kina je, kako se i očekivalo, odlučila uzvratiti udarac Sjedinjenim Državama i Europskoj uniji zbog novih trgovinskih nameta te je pokrenuta istrage o uvozu kemikalija.

Tamošnje ministarstvo trgovine, prema pisanju Financial Timesa, objavilo je da istražuje uvoz polioksimetilen kopolimera, termoplasta koji se široko koristi u potrošačkoj elektronici i automobilskoj industriji, iz EU, SAD-a, Japana i Tajvana.

Potez Pekinga sugerirao je da će poduzeti akciju “milo za drago” protiv novih nameta, ali uska istraga o kemikalijama također sugerira ograničenu sposobnost odgovora, piše FT. Mjere su uslijedile nakon što je Bidenova administracija proteklog tjedna nametnula niz carina na kineske proizvode.

Najsnažnije je odjeknulo učetverostručenje carina na električna vozila, s 25 na 100 posto. Bijela kuća objavila je da će 18 milijardi dolara roba u “strateškim sektorima” biti pogođeno povećanjem carina, tvrdeći da će američkim tvrtkama time dati vremena da sustignu kineske konkurente, piše FT.

Kao odgovor, Kina je obećala poduzeti “odlučne mjere za obranu svojih prava i interesa”. Akcija “milo za drago” slijedi obrazac uspostavljen tijekom Trumpovog predsjedničkog mandata, kada je Washington uveo carine na širok raspon kineskog uvoza, a Peking je odgovorio ciljanom akcijom.

Inače, u EU, u tijeku je niz istraga EU-a o subvencijama kineske vlade. Primjerice, Bruxelles je u listopadu započeo istragu o kineskim električnim vozilima zbog optužbi da Peking podupire industriju ogromnim državnim subvencijama.

Najava Pekinga dolazi prije isteka roka 4. srpnja za Europsku komisiju da odluči hoće li uvesti privremene carine ili kvote na kineska električna vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close