Katastrofalno stanje – cijela država ostala bez struje. Neće je biti do rujna

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2024. u 09:35
FOTO: REUTERS/Emilie Madi

Problem opskrbe električnom energijom u ovoj državi datira od kraja građanskog rata 1990. godine.

Cijeli Libanon ostao je bez električne energije nakon što je posljednja proizvodna jedinica elektrane Az-Zahrani koja je ostala na mreži obustavila rad zbog nedostatka goriva.

 Ovo je dovelo do nestanka struje širom zemlje, što je utjecalo na kritičnu infrastrukturu u Libanonu, uključujući aerodrome, luke, vodene pumpe, kanalizacijske sustave, zatvore i druge vitalne objekte.

Bivši savjetnik libanonskog ministra energetike i vodnih resursa rekao je u petak za RIA Novosti da bi elektrane u Libanu mogle potpuno da zaustave rad narednih dana zbog nedostatka rezervi goriva u zemlji.

Problem opskrbe električnom energijom u Libanonu datira od kraja građanskog rata 1990. godine.

Prije nego što je počela ekonomska kriza u listopadu 2019. godine, u različitim gradovima i regijama stanovništvo je imalo struju od 12 do 18 sati dnevno, a nakon što je kriza počela, opskrba je smanjena na dva do osam sati dnevno.

FOTO: REUTERS/Alkis Konstantinidis

U periodima kada su u Libanonu nestajale zaliha gorive, zemlja je bila nekoliko tjedana potpuno bez struje.

Vršitelj dužnosti ministra energetike Walid Fayad radi na pronalaženju rješenja, s prvom isporukom dizela koja se očekuje tek u prvom tjednu rujna.

Fayad je pozvao Libanonce na strpljenje, naglašavajući da traži alternative za rješavanje situacije. Istaknuo je da tekući politički sukobi ometaju rješavanje ovog problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close