Kakao je prošle godine značajno poskupio što nije najbolja vijest za proizvođače čokolade u svijetu.
Dok je većini ostalih sirovina cijena prošle godine padala zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta i trgovinskih napetosti, cijena glavne sirovine za proizvodnju čokolade porasla je za gotovo trećinu.
Razlog leži u smanjenoj proizvodnji u državama koje su vodeći proizvođači, poput Obale Bjelokosti, a koje je pogodila suša. Vremenski uvjeti i dalje su nepovoljni u zapadnoj Africi gdje je u tijeku berba plodova kakaovca, napisao je u bilješci klijentima Jack Scoville, analitičar čikaške tvrtke Price Futures Group, prenosi CNBC.
Prema njegovim riječima, smanjene su prognoze o proizvedenim količinama u Obali Bjelokosti i Gani. S prijašnjih preko dva milijuna tona, nove procjene govore o 1,98 milijuna tona.
S druge strane, vremenske prilike povoljnije su u istočnoj Africi i Aziji. No, skuplji kakao financijski pritišće velike proizvođače čokolade, poput Hersheyja i Nestléa.
Financijski direktor švicarske prehrambene kompanije Francois-Xavier Roger još je u srpnju izjavio da su cijene sirovina utjecale na povećane rashode što je poništilo efekte ušteda.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu