Kakao ne osjeća usporavanje globalnog ekonomskog rasta

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2019. u 21:59
Cijena raste zbog suše u vodećim svjetskim proizvođačima, Obali Bjelokosti i Gani/REUTERS

Cijena glavne sirovine za čokoladu lani porasla gotovo za trećinu.

Kakao je prošle godine značajno poskupio što nije najbolja vijest za proizvođače čokolade u svijetu.

Dok je većini ostalih sirovina cijena prošle godine padala zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta i trgovinskih napetosti, cijena glavne sirovine za proizvodnju čokolade porasla je za gotovo trećinu.

Razlog leži u smanjenoj proizvodnji u državama koje su vodeći proizvođači, poput Obale Bjelokosti, a koje je pogodila suša. Vremenski uvjeti i dalje su nepovoljni u zapadnoj Africi gdje je u tijeku berba plodova kakaovca, napisao je u bilješci klijentima Jack Scoville, analitičar čikaške tvrtke Price Futures Group, prenosi CNBC.

Prema njegovim riječima, smanjene su prognoze o proizvedenim količinama u Obali Bjelokosti i Gani. S prijašnjih preko dva milijuna tona, nove procjene govore o 1,98 milijuna tona.

S druge strane, vremenske prilike povoljnije su u istočnoj Africi i Aziji. No, skuplji kakao financijski pritišće velike proizvođače čokolade, poput Hersheyja i Nestléa.

Financijski direktor švicarske prehrambene kompanije Francois-Xavier Roger još je u srpnju izjavio da su cijene sirovina utjecale na povećane rashode što je poništilo efekte ušteda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close