Johansson: ‘Europskoj obrani treba 100 milijardi eura’

Autor: Ana Roksandić , 29. srpanj 2024. u 13:58
Foto: SHUTTERSTOCK

Europske zemlje značajno su povećale svoja vojna izdvajanja nakon što je Rusija 2022. godine izvršila punu invaziju na Ukrajinu.

Europa mora masovno povećati svoje financijsko podupiranje obrambenoj industriji ako želi potaknuti suradnju i poboljšati konkurentnost tvrtki na Starom kontinentu, smatra Micael Johansson, izvršni direktor švedske obrambene i sigurnosne kompanije Saab AB.

On vjeruje da bi europska obrambena industrijska strategija treba biti podržana iznosom od oko 100 milijardi eura, umjesto 1,5 milijardi eura koliko za obranu trenutno predviđa Europska komisija.

“Ono što će definirati konsolidaciju u budućnosti jest pitanje hoće li Europska unija uspjeti u pregovorima o značajnoj europskoj obrambenoj industrijskoj strategiji. Ako bude značajnih sredstava, to će potaknuti suradnje u obliku zajedničkih pothvata. Moramo je nekako potaknuti,” rekao je Johansson za Financial Times.

Europske zemlje značajno su povećale svoja vojna izdvajanja nakon što je Rusija 2022. godine izvršila punu invaziju na Ukrajinu. NATO procjenjuje da će europski članovi obrambenog saveza, koji uključuju i zemlje koje nisu članice EU poput Turske, Velike Britanije i Norveške, ove godine potrošiti 476 milijardi dolara, što je 22 posto više u odnosu na 2023. godinu.

Gotovo četiri petine javno objavljenih obrambenih nabavki iz EU zemalja u godini nakon ruske invazije otišlo je tvrtkama izvan europskog kontinenta, pri čemu su one iz SAD-a činile dvije trećine ukupnog iznosa, otkriva istraživanje Iris-a, francuskog instituta za međunarodne i strateške poslove.

“Ako se europske zemlje udruže i kažu da imaju iste zahtjeve te žele zajednički nabavljat naoružanje, tada bi količine bile toliko velike da ih nijedna tvrtka to ne bi mogla sama isporučitii”, vjeruje Johansson.

Komentirajte prvi

New Report

Close