Jezivo priznanje glavnog osumnjičenog. ‘Planirao sam ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2024. u 12:59
FOTO: REUTERS/Elisabeth Mandl

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao pored stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je dužnosnik. 

 Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je objavilo da je 19-godišnji osumnjičenik priznao da je planirao teroristički napad na koncertima američke glazbenice Taylor Swift, zbog čega su oni otkazani. 

On je planirao bombama i oštrim predmetima ubijati ljude uoči nastupa glazbenice, rekao je Omar Haijawi-Pirchner, direktor za državnu sigurnost i obavještajna pitanja u austrijskom ministarstvu unutarnjih poslova. 

Jedan od troje koji su pod policijskim nadzorom je hrvatskih korijena, ali rođen u Austriji, rekli su na presici, prenosi OE24.at. Krone Zeitung je ranije objavio kako je četvero osumnjičenih pod nadzorom policije te da je jedan od njih, 17-godišnjak, rođen u Austriji hrvatsko-turskih korijena već poznat policiji. Kako su naveli, 17-godišnjak je bio u kontaktu s teroristom, a radio je u tvrtki za upravljanje objektima koja je pružala usluge za koncerte Taylor Swift u Beču. Među njima je i 15-godišnji Austrijanac turskog podrijetla, koji je također već poznat policiji.

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao pored stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je dužnosnik. 

Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je „planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra”. 

On i druga osoba uhićeni su dan prije koncerta zbog sumnje da planiraju napade na velikim događajima u Beču, uključujući koncerte Taylor Swift. 

Ona je u srijedu navečer otkazala sva tri nastupa, zakazana za četvrtak, petak i subotu. Haijawi-Pirchner je rekao da je odluku o otkazivanju donio organizator koncerata, a ne austrijska policija, no da je ta odluka razumljiva. 

Zbog planiranog napada se ne traga za drugim osumnjičenicima, objavili su istražitelji. 

Austrijski ministar unutarnjih poslova naglasio je da je „izbjegnuta tragedija”. 

„Situacija je bila i jest ozbiljna”, dodao je Gerhard Karner. 

Komentirajte prvi

New Report

Close