Je li Komisija pokrenula dugotrajan rat protiv američkih tehno divova?

Autor: Tanja Ivančić , 30. lipanj 2024. u 08:24
Apple će Europljanima, zasad, uskratiti značajku Apple Intelligence, a usto ove godine neće omogućiti ni značajke iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing u EU/Reuters

Zbog kršenja Zakona o digitalnim uslugama na udaru Apple i Microsoft.

Studenti povijesti prisjetit će se Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske tijekom 14. i 15. stoljeća. Čini se kao da smo u ranoj fazi drugog Stogodišnjeg rata, ovoga puta sukobljavaju se američke tehnološke tvrtke s Europskom komisijom”, napisao je u svojoj kolumni Martin Peers, jedan od izvršnih urednika The Informationa, američkog web portala za biznis i tehnologiju te nastavio: “Europska komisija otvorila je novu frontu u tom ratu izdavanjem ‘preliminarnih nalaza’ u kojima tvrdi da je Apple prekršio Zakon o digitalnim tržištima, jedan od novih dijelova zakona koji reguliraju velike tehnološke tvrtke u Europi.

Odluka je samo početak nečega što bi moglo biti val takvih presuda protiv Big Techa, što bi sigurno trebalo jamčiti doživotni posao za europske antimonopolske odvjetnike”, piše Peers.

Ukinuli AI značajke
Naime, Apple je postao prva velika tehnološka tvrtka koja je optužena za kršenje novih pravila Europske unije o digitalnom tržištu, i to tri dana nakon što je tehnološki div rekao da neće objaviti neke od značajki umjetne inteligencije u EU upravo zbog novog niza pravila.

Nova pravila o digitalnom tržištu

Apple je postao prva velika tehnološka tvrtka koja je optužena za kršenje novih pravila EU o digitalnom tržištu.

Apple će tako Europljanima uskratiti objavljivanje značajke kao što su njegovi Apple Intelligence generativni AI alati, a usto neće ove godine objaviti ni značajke iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing u EU. Europska komisija smatra da Apple svojim pravilima za App Store sprečava programere da komuniciraju sa svojim korisnicima i izravno im promoviraju ponude, što je praksa poznata kao antisteering.

“Naš je preliminarni stav da Apple ne dopušta upravljanje. Upravljanje je ključno kako bi se osiguralo da programeri aplikacija manje ovise o trgovinama aplikacija i da bi korisnici bili svjesni boljih ponuda”, rekla je u izjavi Margrethe Vestager, šefica EU za tržišno natjecanje. Njezin kolega Thierry Breton dodao je, pak, na X-u: “Predugo je Apple istiskivao inovativne tvrtke, uskraćivao korisnicima nove prilike i izbore”.

EU je svoje optužbe nazvala “preliminarnim nalazima”. Apple sada ima priliku odgovoriti na optužbe i, ako se dogovor ne postigne, EU ima ovlasti nametnuti novčane kazne.

Tenzije između Applea i EU rastu već mjesecima. Bruxelles je otvorio istragu protiv proizvođača pametnih telefona u ožujku zbog nepoštivanja pravila tržišnog natjecanja Unije. Iako su istrage otvorene i protiv Mete i Alphabeta, krovne tvrtke Googlea, Appleov odnos s europskim programerima već je dugo u fokusu Bruxellesa.

Još je u ožujku jedan od članova Europskog parlamenta koji je pregovarao o Zakonu o digitalnim tržištima rekao za Wired da je Apple logična prva meta za nova pravila. Prema DMA, nezakonito je da velike tehnološke tvrtke daju prednost vlastitim uslugama nad uslugama rivala. Programeri su se, naime, usprotivili novim poslovnim uvjetima koje im je nametnuo Apple, opisujući politike tvrtke kao “zloupotrebljive”, “iznude” i “smiješne kazne”.

Margrethe Vestager, europska povjerenica, oštro je osudila nepoštivanje usklađenja s EU pravilima/Abaca/PIXSELL

Appleov glasnogovornik Rob Saunders objavio je, pak, putem medija da je uvjeren da je sve u skladu sa zakonom. “Svi programeri koji posluju u EU na App Storeu imaju priliku iskoristiti mogućnosti koje smo uveli, uključujući mogućnost usmjeravanja korisnika aplikacije na web kako bi dovršili kupnju po vrlo konkurentnoj cijeni”, kaže on.

Inače, pet američkih kompanija i jedna kineska u novom su Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) zbog svoje dominantne pozicije na tržištu označene kao “nadzornici pristupa” ili popularnije “gatekeeperi”, a to su: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta i Microsoft. Radi se zapravo o 22 usluge, koje pruža šestorica “vratara”, platforme koje imaju više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i tržišnu kapitalizaciju veću od 75 milijardi eura, odnosno o onima koji imaju znatan utjecaj na unutarnje tržište, a poslovnim korisnicima služe kao važna točka pristupa njihovim krajnjim korisnicima.

Arsenal kazni
Europska komisija ima na raspolaganju arsenal za neposlušne te može izreći novčane kazne u iznosu do 10 posto ukupnog prihoda društva na svjetskoj razini, a u slučaju ponovljene povrede i do 20 posto.

Europska komisija, nekoliko dana nakon Applea, obavijestila je i Microsoft o “preliminarnom stajalištu” da je Microsoft prekršio protumonopolska pravila EU vezanjem komunikacijske platforme Teams s popularnim aplikacijama za produktivnost u poslovnim verzijama paketa Office 365 i Microsoft 365.

Dobavljači softvera za poslovne primjene, uključujući Microsoft, sve više distribuiraju taj softver o uslugu (“SaaS”), tj. softver smješten na infrastrukturi u oblaku po izboru dobavljača. Komisija preliminarno smatra da Microsoft ima dominantan položaj na svjetskoj razini na tržištu aplikacija SaaS za produktivnost za profesionalnu upotrebu.

Komisija je zabrinuta da Microsoft barem od travnja 2019. povezuje platformu Teams s osnovnim aplikacijama SaaS za produktivnost, čime ograničava tržišno natjecanje na tržištu komunikacijskih proizvoda te štiti svoj položaj na tržištu softvera za produktivnost i položaj svojeg modela poslovanja utemeljenog na paketima od konkurentskih dobavljača pojedinačnih softvera.

Komentirajte prvi

New Report

Close