Japanski trgovinski manjak poskočio u travnju 70 posto

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2013. u 12:18
Photo: Thinkstock

Viši troškovi uvoza rezultirali su višim cijenama sirovina i dijelova, što u konačnici podiže maloprodajne cijene široke lepeze proizvoda

Japanski trgovinski manjak povećao se u travnju čak 70 posto u odnosu na isto razdoblje lani budući da je troškove uvoza katapultirao slabi jen, pokazali su u srijedu objavljeni vladini podaci.

Manjak je u travnju iznosio 879,9 milijardi jena (8,6 milijardi dolara), što je 69,7 posto više nego prije godinu dana, objavilo je ministarstvo financija.

Prema usporedivim službenim podacima, prošlomjesečni je manjak najveći zabilježen u mjesecu travnju od 1979.

Izvoz je uvećan za 3,8 posto, na 5.780 milijardi jena, dok je uvoz skočio za 9,4 posto, na 6.660 milijardi jena.

Tečaj jena iznosio je u travnju 96,01 dolara, naprema 82,31 dolara koliko je iznosi u travnju 2012., što znači da je njegov tečaj prema dolaru na godišnjoj razini pao gotovo 17 posto, pokazali su podaci.

Slabiji jen pomaže japanskim izvoznicima, ali povećava trošak uvoza.

Viši troškovi uvoza rezultirali su višim cijenama sirovina i dijelova, što u konačnici podiže maloprodajne cijene široke lepeze proizvoda, od namirnica do prijenosnih računala.

Japanski uvoz goriva zadržao se u travnju na visokoj razini budući da je većina japanskih nuklearnih reaktora van pogona još od velikog potresa i tsunamija, te naknadne nuklearne katastrofe u ožujku 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close