Izbori ponovno podsjetili da mladi imaju tmuran izbor – pristati na ‘jadnu plaću’ ili se iseliti iz zemlje

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2022. u 07:44
FOTO: Pixabay

Približavanjem izbora 30. siječnja, kampanja dvije vodeće stranke pokazuje kako i dalje nema odgovora na pitanje kako zadržati mlade i školovane.

Parlamentarni izbori u Portugalu koji će se održati 30. siječnja ponovno su u aktualizirali dva “vječna” problema te države – iseljavanje, posebice mladih te slabašan rast gospodarstva.

Premijer Antonio Costa hvali se razdobljem najsnažnijeg ekonomskog rasta u ovom stoljeću/Reuters

Premijer António Costa sa svojom Socijalističkom strankom (PS) traži novi mandat, a njegov glavni rival je Rui Rio, čelnik Socijalnih demokrata (PSD), stranke desnog centra. Na nedavnom televizijskom sučeljavanju postalo je jasno da istovjetni problemi Portugala traju već desetljećima.

Tmuran izbor
Kako prenosi Financial Times, Costa se pohvalio kako generacija mladih koja upravo dolazi na tržište rada pripada najbolje obrazovanoj generaciji koja je ikada proizašla iz portugalskih škola i sveučilišta. Rui Rio odmah mu je odmah uzvratio.

Ono što čeka te mlade stručnjake prilično je tmuran izbor – pristati na “jadnu plaću” ili se iseliti iz zemlje. Televizijska debata istaknula je dva ključna problema kojima se bavi predizborna kampanja: demografska kriza te slabi ekonomski rast.

Costinu manjinsku vladu na polovici mandata srušiili su koalicijski partrneri iz krajnje desnice. No, u posljednjih šest godina na vlasti Costa se može pohvaliti razdobljem najsnažnijeg gospodarskog rasta otkako je Portugal ušao u eurozonu 2002. godine, što je prekinula pandemija.

Njegova je vlada izašla iz programa štednje nametnutog tijekom dužničke krize u eurozoni prije 10-ak godina, održala je proračunsku disciplinu te znatno snizila nezaposlenost. Rio pak tvrdi da bi još jedna PS-ova vlada odvela zemlju u stagnaciju, ostavivši je na “repu Europe”.

Rui Rio, čelnik stranke desnog centra Socijalnih demokrata/Reuters

PSD smatra kako je ekonomski rast bio preslab, a da se socijalistička vlada više bavila redistribucijom, a ne stvaranjem nacionalnog bogatstva. K tome, u poticanju ekonomskog rasta oslanjala se na osobnu potrošnju, a ne na investicije, što je rezultiralo daljnjom stagnacijom plaća i produktivnosti.

Takvu situaciju najviše osjećaju mlađi radnici. Više od dvije trećine radnika mlađih od 34 godine u prosjeku zarađuje manje od 1140 eura mjesečno. Više od polovice zaposleno je u nesigurnim oblicima rada, a gotovo trećina razmišlja o odlasku iz zemlje, pokazalo je istraživanje Zaklade Francisco Manuel dos Santos.

U kontekstu borbe s pandemijom posebno zabrinjava podatak objavljen ovoga mjeseca da je u protekle dvije godine oko 2000 medicinskih sestara poduzelo prvi korak u iseljavanju, slanjem zahtjeva za priznavanje kvalifikacija. To je trećina bolničarki koje su u tom razdoblju završile školovanje.

0,3

posto iznosila je godišnja stopa rasta BDP-a u posljednja dva desetljeća

Upola manje
Inače, nacionalna udruga medicinskih sestara procjenjuje da 20.000 bolničarki školovanih u Portugalu radi u inozemstvu.

Posljednjih nekoliko godina u Portugal se više ljudi uselilo nego iz njega otišlo. Međutim, omjer kvalifikacija je negativan. Naime, u Portugal uglavnom dolaze nekvalificirani radnici koji se zapošljavaju u poljoprivredi, građevinarstvu i turizmu.

“Istovremeno, naši školovani radnici odlaze jer su plaće ovdje male”, kaže David Justino, bivši ministar obrazovanja i koordinator izbornog programa PSD-a. On smatra da je ubrzavanje ekonomskog rasta ključ rješenja problema demografskog propadanja.

U posljednja dva desetljeća realni BDP rastao je po prosječnoj godišnjoj stopi od svega 0,3 posto, upola manje od rasta u EU, pokazuju podaci Eurostata. U tih 20 godina, PS je bio na vlasti 13. Nakon masovnog odlaska nekvalificirane radne snage tijekom 60-ih godina, iseljavanje iz Portugala opet je buknulo u financijskoj krizi 2011. godine, kada je godišnje odlazilo 110.000 ljudi.

Unatoč ekonomskom oporavku, između 2015. i 2020. Portugal je godišnje napuštalo oko 80.000 stanovnika. Iseljavanje je samo jedan od razloga 2-postotnog pada broja stanovnika, prema podacima iz lanjskog popisa stanovništva. K tome, Portugal ubrzano stari – 23,4 posto stanovnika starije je od 65 godina po čemu su lošiji samo Japan i Italija.

Komentirajte prvi

New Report

Close