Iz BiH najbrži stroj za pakiranje ugostiteljskog šećera

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2019. u 22:00
Planira se plasman stroja za pakiranje šećera na tržište zemalja regije i Europske unije/Goran KovaČiĆ/PIXSELL

Nakon dvogodišnjeg rada BiH inovatori proizveli su Smart Pack koji učinkovito pakira vrećice šećera od 5 grama, a u izradi prototipa korištene su najsuvremenije tehnologije, dok je cjelokupni softver razvio mladi tim iz Mostara.

Matej Kraljević, 26-godišnji magistar s diplomom Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, dio je tima koji stoji iza, kako navode, najbržeg stroja za pakiranje ugostiteljskog šećera na svijetu.

Ideja je došla od kolege inženjera Marinka Lovrića, ujedno i većinskog vlasnika tvrtke G3 Spirits BiH, koji je tržišnu potrebu spojio s vlastitom inovativnošću, pišu Nezavisne novine. Nakon dvogodišnjeg rada tim je projektirao Smart Pack, stroj namijenjen pakiranju vrećica šećera od 5 grama. Takav stroj do sada nije postojao u BiH, a brži je i učinkovitiji i od drugih strojeva te vrste na svjetskom tržištu.

"Nakon što smo 2017. godine Marinko Lovrić i ja proveli nekoliko mjeseci na planiranju i konstruiranju svakog dijela stroja, u sljedeće dvije godine sam, kao tada novi zaposlenik firme StudioPlus, s kolegama i uz pomoć naših poslovnih partnera krenuo u realizaciju izrade prototipa stroja. Godinu i pol radili smo na prototipu, a testiranja su potvrdila da smo ideju uspješno pretvorili u stvarnost. Rezultat našeg rada je stroj koji je prije svega produktivan, pouzdan i na visokoj razini automatizacije, što omogućava izuzetno jednostavno rukovanje bez potrebe za dodatnom obukom operatera", objašnjava Matej Kraljević.

"U izradi prototipa koristili smo najsuvremenije tehnologije. Cjelokupan softver za stroj razvili smo sami uz veliku podršku naših partnera iz Tipteha Sarajevo", objašnjava mladi BiH inovator. Unaprijeđeni sustav doziranja, sklop za vođenje papira i sustav za otprašivanje omogućuju pouzdan i učinkovit rad sroja. "Željeli smo stroj čije će usluge biti konkurentne na tržištu, te koji će omogućiti plasman krajnjeg proizvoda ne samo u granicama BiH, već i na području cijele regije i Europe", poručuje Matej Kraljević.

Komentirajte prvi

New Report

Close