Investitori oduševljeni podjelom General Electrica na tri samostalne kompanije

Autor: Tomislav Pili , 10. studeni 2021. u 22:00
Dioničari kompanije poručili su kako podržavaju ovaj korak u transformaciji GE-a/REUTERS

Dionice kompanije skočile su 10 posto po objavi vijesti, a analitičari smatraju da će razdvajanje omogućiti lakši fokus ulagačima.

Investitore je oduševila najava podjele američkog industrijskog konglomerata General Electrica (GE) na tri kompanije.

Dionice kompanije koja već nekoliko godina pokušava pronaći put profitabilnosti skočile su 10 posto nakon objave da će jedna od najpoznatijih korporacija u SAD-u biti podijeljena na poslovanje u zrakoplovnom i energetskom sektoru te proizvodnju medicinskih uređaja. Prema mišljenju analitičara, to će omogućiti ulagačima lakši odabir poslovanja koje žele podržati.

Lideri u sektorima

Proizvodnja medicinskih uređaja bit će izdvojena u GE Healthcare koji će postati samostalna kompanija 2023. godine. GE će zadržati malo manje od petine udjela u tom poslovanju.

75

milijardi dolara smanjit će se zaduženje kompanije do kraja ove godine

Energetsko poslovanje uobličeno u kompanijama GE Renewable Energy, GE Power i GE Digital bit će objedinjeno u jednu kompaniju koja će biti izdvojena 2024. godine. Kada te dvije transakcije budu dovršene, “ostatak” GE-a bavit će se isključivo proizvodnjom mlaznih motora za zrakoplove.

“Stvaranjem tri globalne vodeće kompanije u svojim sektorima, svaka će profitirati od veće usmjerenosti, posebno oblikovane alokacije kapitala i strateške fleksibilnosti za pokretanje dugoročnog rasta i vrijednosti za kupce, investitore i zaposlenike”, izjavio je izvršni direktor Larry Culp.

Nekadašnji ljubimac burze

Razdvajanje u tri kompanije ustvari je suprotan proces od onoga koji je pokrenuo dugogodišnji čelnik GE-a Jack Welch. Pod njegovim vodstvom GE je postao najveća kompanija na svijetu te globalni primjer po efikasnosti upravljanja i solidnim maržama, zbog čega je godinama GE bio ljubimac burze.

Međutim, kompaniju je teško pogodila prethodna financijska i ekonomska kriza koja je izbila 2008. godine, snažno povećavši zaduženost.

Prvi zadatak Larryja Culpa koji je čelnu poziciju preuzeo 2018. bio je razduživanje. Kompanija je ove godine prodala poslovanje s najmom zrakoplova irskom AerCapu za 30 milijardi dolara.

GE je objavio kako će podjela na tri kompanije ojačati financijsku poziciju, uključujući i razduživanje u iznosu od 75 milijardi dolara između 2018. i 2021. godine. Sve tri nove kompanije imat će investicijski kreditni rejting, objavio je američki konglomerat.

Jedan od dioničara, aktivistički hedge fond Trian poručio je kako “entuzijastički poduprire ovaj važan korak u transformaciji GE-a”.

Trian je još 2015. kupio udjel vrijedan 2,5 milijarde dolara, no do početka 2018. vrijednost tih dionica se prepolovila. Godinu kasnije fond je počeo smanjivati udjel i sada drži dionice vrijedne oko 500 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close