Tehnološki div bilježi gubitak na biznisu s čipovima od 7 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2024. u 07:00
Kompanija planira uložiti 100 milijardi dolara u pogone za proizvodnju poluvodiča u SAD-u/REUTERS

Američka kompanija je uložila milijarde dolara kako bi se ponovo probila na prvo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača koje mu je TSMC u međuvremenu preoteo.

Američki tehnološki div Intel zabilježio je prošle godine operativni gubitak u poslovanju s čipovima od sedam milijardi dolara, gotovo 35 posto više nego prethodne godine što ilustrira razmjere kaskanja za tajvanskim konkurentom, vodećim proizvođačem čipova u svijetu Taiwan Semiconductor Manufacturingom (TSMC).

Američka kompanija je uložila milijarde dolara kako bi se ponovo probila na prvo mjesto na svjetskoj ljestvici proizvođača koje mu je TSMC u međuvremenu preoteo. Do kraja prošle godine Intel je u proizvodnju čipova uložio ukupno 43,3 milijarde dolara, u odnosu 36,7 milijardi dolara uloženih do kraja prethodne godine.

Planiraju uložiti 100 milijardi dolara u pogone u matičnom SAD-u, računajući na poticaje predviđene Zakonom o čipovima. Krajem ožujka američki predsjednik Joe Biden objavio je da će Intelu dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova.

Izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će operativni gubitak ove godine dosegnuti vrhunac, dodajući da bi pozitivnu nulu trebali postići otprilike 2027. godine. Prošle godine taj segment poslovanja generirao je otprilike trećinu Intelovog ukupnog neto prihoda.

Do 2030. odjel za proizvodnju čipova trebao bi dosegnuti bruto maržu od oko 40 posto, što znači da bi i na kraju desetljeća zaostajao za TSMC-ovih 53 posto u četvrtom kvartalu prošle godine.

Samo u zadnjem kvartalu 2023. prihod tajvanske tvrtke iznosio je 625,5 milijardi tajvanskih dolara (19,52 milijarde američkih dolara) i nadmašio je prihod Intelovog odjela za proizvodnju čipova u cijeloj prošloj godini koji je dosegnuo 18,9 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close