Indijski investitor u Makedoniju zbog prevare u zatvoru

Autor: Vladimir Nišević , 02. ožujak 2014. u 22:00
Upitni veliki planovi za razvoj ohridske obale, ali i najavljena ulaganja u Srbiju/FOTOLIA

Indijski poduzetnik ‘u domovini’ optužen za obmanu malih investitora tešku četiri milijarde dolara i izbjegavanje suđenja.

U Skopju najavljivan kao najveći strani investitor u Makedoniji, kontroverzni indijski poduzetnik Subrata Roy Sahara, uhićen je "u svojoj domovini" na osnovu naloga Vrhovnog suda Indije zbog izbegavanja suđenja za obmanu malih investitora tešku četiri milijarde dolara, javlja B92.

 

5milijuna

eura platio je Roya hotel Slavija na Ohridu

Očekuje se da će Roy u pritvoru ostati do 4. ožujka, kada je, kako se navodi u agencijskim informacijama, zakazano novo sudsko ročište. Dvije tvrtke iz Royeve Sahara India Pariwar pod optužbom su zbog stjecanja 3,9 milijardi dolara preko neleglano izdanih dionica. Inače, iz makedonske vlade premijera Nikole Grueskog Roya su predstavljali kao čovjeka koji će imati presudan utjecaj na oživljavanje posustalog gospodarstva, javlja B92. Iz tvrtke Sahara Makedonija, za B92, potvrđeno je kako zasada nema nikakvih promjena u najavljenom  investicijskom planu. Najveći od svih najavljenih investicijskih planova onaj je na obalama Ohridskog jezera gdje je trebao biti izgrađen "makedonski Las Vegas" – ekskluzivni turistički kompleksa u Ljubaništu, dijelom i na crkvenom posjedu kraj manastira Sveti Naum.

Roy je za pet milijuna eura u Ohridu kupio hotel Slavija, a najavio je i izgradnju spomenika u čast Majke Tereze na poklonjenom zemljištu u centru Skopja. Tada je za Tanjug izjavio kako još nije razmišljao o ulaganjima u Srbiju, ali da će dogodine procijeniti stanje i donijeti odluku o ulaganjima ponajprije u poljoprivredu. "Izrazito mi je važno da u zemlji u kojoj investiram imam podršku države i lokalne samouprave", izjavio je Roy za Tanjug. Istodobno je, indijski biznismen, kojem je, prema medijskim izveštajima, Vrhovni sud Indije, na zahtjev regulatornog tijela za dionice u toj zemlji (SEBI), naložio da svojim prevarenim poslovnim partnerima vrati 4,5 milijardi dolara, negirao je kako su mu blokirani računi. 

Sahara India Pariwar

Zapošljavaju 1,1 milijun ljudi

Roy je boravio u posjetu Skoplju lani u listopadu na dvodnevnom Balkanskom festivalu mira, povodom Međunarodnog dana nenasilja, na kojem je trebao govoriti i bivši britanski premijer Tony Blair. Tada je izjavio kako je predviđeno da za tri godine u Makedoniji bude otvoreno 2000 radnih mesta. Inače, Sahara Indian Pariwar međunarodna je korporacija koja posluje u više sektora među kojima su financijske usluge, životno osiguranje, infrastruktura i izgradnja stanova, mediji, zabava, filmska produkcija, a zapošljava oko 1,1 milijun ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close