Indijci se vraćaju kući iz Srbije bez dvije i pol neisplaćene plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 03. veljača 2020. u 15:20
Plaća je prema ugovoru iznosila 360 dolara/Shutterstock

Nezadovoljni odnosom poslodavca, tvrtke Nikolić iz Kraljeva, strani radnici na vijaduktu Čortanovci napustili su gradilište.

Tek nakon pisanja medija i reagiranja sindikata radnicima iz Indije zaposlenima na građevinskim radovima u Srbiji omogućeno je da se vrate u svoju zemlju, ali bez ispunjenja zahtjeva zbog kojeg su štrajkali, da im srpski poslodavac isplati zaostale plaće.

Kako Danas doznaje u organizaciji posvećenoj borbi protiv radne eksploatacije ASTRA, nedavno je grupa od desetak indijskih radnika zaposlenih na izgradnji vijadukta Čortanovci, nezadovoljna odnosom poslodavca, tvrtke Nikolić iz Kraljeva, napustila zemlju sa 5000 dinara (oko 315 kuna) po osobi umjesto dvije i pol plaće koje im nisu isplaćene.

"Svojevremeno su nam se obratili indijski radnici zaposleni na izgradnji brze pruge između Beograda i Budimpešte i Koridora 11. Žalili su se da poslodavac kasni s isplatom plaće, novčano ih kažnjava zbog navodnih prekršaja, i na loše uvjete rada.

Zbog toga su počeli štrajk sa zahtjevom da im zaostale plaće budu isplaćene. Na kraju je dio njih otišao kući bez zaostalih plaća, a drugi odlaze uskoro. Riječ je o 15 radnika koji su za razliku od svojih kolega nastavili sa štrajkom. Oni će od poslodavca dobiti po 100 eura, ali zaostale plaće neće dobiti.

Po ugovoru mjesečna plaća iznosi 360 dolara, plus prekovremeni rad", kažu za iz organizacije ASTRA. Nina Nikolić, vlasnica tvrtke Nikolić iz Kraljeva koja je zaposlila indijske radnike, tvrdi da nije točno da im duguje dvije i pol plaće i kaže da u štrajku sudjeluje samo manji dio radnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close