Najmnogoljudnija svjetska država otvara ulaganja u nuklearke privatnom kapitalu

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 09:45
Iz nuklearnih elektrana Indija proizvede manje od dva posto ukupne električne energije/Reuters

Vlada pregovara s najmanje pet kompanija, uključujući Reliance Industries, Tata Power, Adani Power Vedanta Ltd.

Indija će pozvati privatne tvrtke da ulože oko 26 milijardi dolara u sektor nuklearne energije s ciljem proizvodnje električne energije iz izvora koji ne proizvode emisije ugljičnog dioksida, piše Reuters.

To je prvi puta da New Delhi traži privatni kapital za ulaganja u nuklearnu energiju iz čijih kapaciteta Indija godišnje proizvede manje od dva posto ukupne električne energije. Vlada pregovara s najmanje pet kompanija, uključujući Reliance Industries, Tata Power, Adani Power Vedanta Ltd da pojedinačno ulože oko 5,3 milijarde dolara (440 milijardi rupija).

Savezni Odjel za atomsku energiju i državna tvrtka Nuclear Power Corp of India Ltd održali su više rundi razgovora s privatnim tvrtkama prošle godine o planu ulaganja, rekli su izvori Reutersu.

Vlada želi izgraditi 11.000 megavata novih nuklearnih kapaciteta do 2040., no plan se tek brusi. Financiranje bi pomoglo Indiji da postigne svoj cilj da 50 posto instaliranih kapaciteta za proizvodnju električne energije koristi nefosilna goriva do 2030., u odnosu na sadašnjih 42 posto.

Tvrtke bi ulagale u nuklearne elektrane, kupile zemljište, vodu i započele izgradnju u izvan reaktorskog kompleksa, a prava na izgradnju, nadzor postaja te upravljanje gorivom ostat će u vlasništvu NPCIL-a, kako je dopušteno zakonom.

Očekuje se da će privatne tvrtke zaraditi prihod od prodaje električne energije, a NPCIL će upravljati projektima uz naknadu.

New Delhi godinama nije ispunio svoje ciljeve povećanja kapaciteta nuklearne energije, uglavnom zato što nije mogao nabaviti zalihe nuklearnog goriva, no 2010. Indija je sklopila ugovor sa SAD-om za opskrbu prerađenim nuklearnim gorivom.

Komentirajte prvi

New Report

Close