Imamo najveću istraživačku mrežu u prehrambenoj industriji

Autor: Darko Bičak , 21. travanj 2015. u 22:01
'Naši istraživački centri zapošljavaju 5000 stručnjaka'/ Žarko Bašić/PIXSELL

Medicinski direktor Nestlé Nutrition Institutea za Europu.

Svjetska populacija raste te je sve veći problem kako prehraniti sve veći broj stanovnika zemlje. Kako se s tim izazovom bori jedna od najvećih prehrambenih korporacija u svijetu – Nestlé, govori Mike Possner, medicinski direktor najveće korporativno-znanstvene institucije, Nestle instituta.

Je li bez primjene vrhunske znanosti danas uopće moguća uspješna industrija?
Znanost je osnova u razvoju Nestléa iz prehrambene kompanije u kompaniju potpuno posvećenoj prehrani, zdravlju i zdravom životu. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života potrošača nudeći hranu i napitke koji nisu samo ukusni, već su i hranjivi. Danas se prehrana sve više promatra kroz prizmu zdravlja stoga proizvode prilagođavamo potrebama današnjice. Kompanija je u razvoju proizvoda otišla korak dalje – nudi rješenja koja pomažu u rješavanju globalnih problema kao što su nedostatak mikronutrijenata u prehrani i pretilost. Nestlé ima najveću istraživačko-razvojnu mrežu u prehrambenoj industriji, koja objedinjuje 34 centra, od čega tri znanstveno-istraživačka te 31 proizvodno-tehnološki. Oni zapošljavaju više od 5000 stručnjaka. Iza svakog proizvoda stoji tim znanstvenika, inženjera, nutricionista, razvojnih tehnologa, regulatornih stručnjaka i predstavnika potrošača posvećenih stvaranju sigurnih proizvoda najviše kvalitete.

Koliko je Nestlé Nutrition Institut važan za korporaciju Nestlé?
Već više od 60 godina Nestlé svoja znanja dijeli sa stručnom zajednicom – izdavanjem znanstvenih publikacija, organizacijom radionica i stručnih skupova te stipendiranjem doprinosi usavršavanju zdravstvenih djelatnika u području prehrane. Otvaranjem Nestlé Nutrition Institutea formalizirana je naša dugogodišnja predanost. Nestlé Nutrition Institutea najveći je svjetski nakladnik publikacija i znanstvenih radova iz područja prehrane, s više od 3000 objavljenih tekstova namijenjenih zdravstvenim radnicima. Kroz svoju mrežu surađuje s više od 200.000 zdravstvenih profesionalaca i stručnjaka, a u proteklih 30 godina stipendirao je profesionalni razvoj više od 450 liječnika iz zemalja u razvoju. Želja nam je doprinijeti širenju pravilnih informacija o prehrani te unaprijediti edukaciju zdravstvenih djelatnika. Želimo biti partner zdravstvenim i znanstvenim zajednicama omogućujući im lakši pristup najnovijim saznanjima i dostignućima iz područja prehrane. Razmjena znanja sa zdravstvenim stručnjacima iz svih područja značajna je za Nestlé Nutrition Institute, a to je pokazao i nedavnis tručni skup u Zagrebu 'Novi izazovi u prehrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost', na kojem je sudjelovalo više od 300 pedijatara iz regije.

S kojim glavnim izazovima se danas susreće prehrambena industrija?
Globalna kriza nedostatka dovoljne količine pitke vode prijeti sigurnosti hrane i veliki je izazov industrije. Dvije trećine svjetskih zaliha iskorištava se u poljoprivredi. Procjenjuje se da će do 2030. potreba za pitkom vodom narasti 50%, pa je nestašica u tom slučaju vjerojatan scenarij za milijarde ljudi. Upravo zato su odgovornost i održivost ključni u poslu kojim se bavimo. 

Presudno je prvih 1000 dana života

U kojem smjeru očekujete da će se razvijati prehrana djece i koji su glavni pravci razvoja Nestléa?

Pravilna prehrana ključna je za zdrav rast i razvoj od najranije dobi. Nove spoznaje o dugoročnom utjecaju prehrane primorale su stoga stručnjake da pozornost znatno više usmjere na prehranu trudnica i dojenčadi. Višegodišnje studije i globalna istraživanja doveli su do zapanjujućih rezultata, osobito u zadnjih godina. Prehrana tijekom trudnoće i prvih tjedana života usko je povezana s razvojem i zdravljem djeteta. Ova saznanja omogućit će nam da u budućnosti prehranom utječemo na zdravstvene probleme u razvijenim zemljama, kao i u onima u razvoju. Pretilost i povezane bolesti poput atopijskog dermatitisa, koji je trenutno najčešća alergijska bolest dojenčadi i male djece, danas predstavljaju najraširenije bolesti na svijetu. Ključno je napore usmjeriti na prevenciju. Važna su saznanja da pravilnom prehranom u prvih 1000 dana života djeteta, odnosno u periodu od začeća do napunjene druge godine, možemo budućim naraštajima osigurati optimalan rast i razvoj od najranije dobi, a koji će snažno utjecati na kvalitetu života u kasnijim godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close