I u Češkoj prosvjed poljoprivrednika, okupirali Prag s 500 traktora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. veljača 2024. u 20:02
FOTO: REUTERS/Eva Korinkova

Stotine čeških poljoprivrednika dovezli su se u ponedjeljak u središte Praga i pridružili prosvjedima protiv visokih cijena energenata, razorne birokracije i Zelenog plana Europske unije.

Poljoprivrednici su u češku prijestolnicu dovezli oko 500 traktora i poremetili promet u dijelu grada gdje se nalazi ministarstvo poljoprivrede. Zbog kolone traktora bila je blokirana jedna traka glavne praške prometnice. Iako su se glavne agrarne udruge distancirale od današnje akcije, češki farmeri planiraju pridružiti se ovaj tjedan prosvjedima.

Danas se nekoliko stotina njih okupilo ispred zgrade ministarstva poljoprivrede skandirajući “Sramota” i “Ostavka”, a zvižduci i poruke su upućene ministru poljoprivrede  Mareku Viborniju koji nije primio organizatore prosvjeda.

Poljoprivrednici u zemljama EU posljednjih mjeseci prosvjeduju zbog agrarne politike Unije, niskih cijena svojih proizvoda i ukidanja subvencija za gorivo namijenjeno poljoprivredi i ograničenja koja nameće politika vezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Češka vlada je priopćila da organizatori prosvjeda nemaju puno veze sa stvarnim poljodjelstvom.

“Današnji prosvjed nema puno zajedničkog s borbom za bolje uvjete poljoprivrednika”, objavio je premijer Petr Fiala na X-u i dodao da su neki od organizatora proruski nastrojeni ili imaju neke druge političke ciljeve.

Poručio je da njegova vlada pregovara s onima koji predstavljaju poljoprivrednike i razgovara o tome koje su poljoprivredne potrebe Češke.

“Agrarna komora (AK) je sazvala svoje vlastite prosvjede za četvrtak na graničnim prijelazima gdje će se pridružiti ostalim europskim poljoprivrednicima sa svojim zahtjevima.

AK ne sudjeluje u današnjoj akciji čeških farmera.

Komentirajte prvi

New Report

Close