Hoće li veteran industrije uspjeti vratiti ugled Boeinga. Evo kako je proveo prvi dan na poslu

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2024. u 07:31
Novi čelnik Boeinga svoju vladavinu započeo je obilaskom tvornice/Shutterstock

Boeing je prošlog mjeseca, naime, pristao priznati krivnju za prijevaru američke vlade tijekom certificiranja Maxa.

Veteran zrakoplovne industrije Robert “Kelly” Ortberg preuzeo je čelno mjesto Boeinga s glavnim zadatkom: vraćanje ugleda ove američke proizvodne ikone. Ortberg je svoj prvi dan na poslu proveo obilazeći Boeingovu tvornicu u Rentonu, Washington, gdje se proizvodi problematični model 737 Max.

Boeing je prošlog mjeseca, naime, pristao priznati krivnju za prijevaru američke vlade tijekom certificiranja Maxa. Ortberg će se morati nositi ne samo s izazovima u komercijalnom zrakoplovstvu, uključujući kašnjenja u certificiranju, već i s problemima u obrambenom segmentu poslovanja.

Ta poslovna jedinica ima problema s rokovima s dva zrakoplova 747, koja bi trebala postati sljedeći Air Force One. Istovremeno, Boeingova Starliner kapsula, lansirana u lipnju, natjerala je NASA-u da razmisli o korištenju SpaceX-a za povratak astronauta s Međunarodne svemirske postaje.

NASA je kritizirala Boeing zbog “neučinkovitog upravljanja kvalitetom te zbog neiskusne radne snage, povećanja troškova i kašnjenja u rasporedu.” Ortberg i njegov tim morat će osigurati obuku radne snage Boeinga, s tisućama novih radnika nakon što su iskusniji uzeli otpremnine ili bili otpušteni tijekom pandemije.

Sindikat usto traži povećanje plaća za više od 40 posto do rujna pod prijetnjom štrajka. Analitičari i insajderi industrije su oprezno optimistični, opisujući 64-godišnjeg Ortberga kao direktora s više od tri desetljeća iskustva rada u industriji, u prednosti mu pripisuju sposobnost da sasluša sva mišljenja kao i to da ima inženjersku pozadinu, a kao najvažniju prednost ističu činjenicu da dolazi izvan Boeinga, prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close